Cum ajung roşiile otrăvitoare. „Creşterea acestor embrioni în interior nu face decât să-l transforme într-un fruct toxic“
0Horticultorii români spun că tomatele din import pot fi extrem de toxice pentru organism. Cele care au seminţe germinate conţin solanină, o substanţă care dă simptome grave odată ce ajunge în organism.
Nu sunt puţini clienţii care au cumpărat din supermarket roşii fără gust şi care, odată tăiate, au un aspect ciudat. Pozele cu tomate verzi în interior, care conţin seminţe încolţite, au invadat internetul.
Soecialiştii în legumicultură ne atrag atenţia să nu mai mâncăm legume care nu sunt de sezon. Roşiile cu seminţe germinate pot conţine, de exemplu, solanină, o substanţă care dă simptome grave odată ce ajunge în organism.
”Dintr-un fruct alimentar bun pentru hrană şi chiar medicament, în cazul acesta vorbim de tomata pericol. Dezvoltarea acestor embrioni în tomată nu face decât să o transforme într-un fruct toxic pentru că apare acest fenomen de acumulare al solaninei. Solanina este o substanţă extrem de toxică care nu este destinată consumului. De aceea, cei care sunt la ţară au văzut că nici animalele nu consumă frunzele de tomate”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la SCDL Buzău.
De la seminţe şi răsaduri şi până la roşia coaptă, procesul biologic durează cinci, şase luni, spun agricultorii. Tomatele aduse din import pot să devină rumene şi frumoase în exterior chiar şi într-o singură zi. Unele se coc şi în timpul transportului cu camionul.
”Se folosesc substanţe de fertilizare, pe urmă tratamente chimice, pentru ca acest fruct să reziste foarte mult după recoltare. Sunt şi metode, mai moderne, de iradiere a fructelor. Deci, practic se omoară toată viaţa enzimatică din fruct. În România nu avem aparate care să iradieze produsele alimentare însă în afară se practică sau este implementată această tehnologie de iradiere a produselor vegetale tocmai cu scopul de a le păstra foarte mult.” Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău
Specialiştii în horticultură spun că legumele care provin din import sunt tratate chimic pentru a rezista mult de la recoltare, pe durata transportului, depozitării, însă nu totdeauna substanţele administrate îşi fac efectul.
”Aceste intervenţii fie pe cale chimică, fie pe cale genetică, au ajutat să se păstreze foarte mult fructele, să nu se deprecieze calota, să nu intre în postmaturare însă ce folos dacă la nivelul seminţelor nu s-a reuşit în totalitate stoparea, blocarea germinării seminţelor, şi anumite creaţii fac acest lucru. Fructul e sănătos, frumos, dar când îl desfacem găsim aceşti embrioni, semn că este de mult copt iar sămânţa nu a fost păcălit şi încearcă să germineze. Aşa se transformă într-un fruct cu toxicitate”, susţine Vânătoru.
Horticultorii ne spun cum să deosebim roşiile importate de cele autohtone. ”Tomatele româneşti sunt cu seminţe bine dezvoltate, mai mari, nu avem aceste goluri, aceste puncte albe. Tomatele româneşti nu rezistă foarte mult după recoltare, doar câteva zile, pentru că sunt naturale iar noi nu avem creaţii la tomate partenocarpice ci avem numai tomate car produc sămânţă”, spune Costel Vânătoru.
Potrivit specialistului, în mod natural, o roşie rezistă aproximativ zece zile însă după o serie de tratamente poate fi păstrată nealterată până la şase luni. Gustul însă este departe de cel al roşiilor cultivate tradiţional, care ajung în pieţe din iunie până în octombrie, când cade bruma.
Dacă totuşi consumaţi legume care nu sunt de sezon, nutriţioniştii vă recomandă să le păstraţi timp de 20 de minute în apă cu bicarbonat, care poate ajuta la dizolvarea subtanţelor sintetice.