Produsul „bio“ nu este acelaşi lucru cu „natural“ sau „tradiţional“. Care sunt diferenţele între termeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Produsele bio sunt din ce în ce mai căutate în România. Organic, eco sau bio sunt cuvintele care atestă puritatea produselor, adică lipsa din compoziţia acestora a substanţelor chimice pentru fertilizare, pentru protecţia împotriva dăunătorilor, pentru conservare sau potenţarea gustului. Produsul bio nu este acelaşi lucru cu natural sau tradiţional.

Există vreo diferenţă între bio, organic şi ecologic? Specialiştii spun că cele trei noţiuni reflectă acelaşi lucru, adică produse pentru a căror cultivare nu s-au utilizat substanţe chimice sau de stimulare a creşterii, nu s-a intervenit genetic şi care sunt certificate de organisme de control autorizate.

În mod oficial, în România, toate produsele bio prezintă pe ambalaj sigla „AE”, adică Agricultură Ecologică, pentru a informa consumatorii că produsul respectiv este certificat de un organism recunoscut.

Pentru ca produsele să primească certificare AE trebuie să îndeplinească următoarele condiţii. În primul rând, solurile în care sunt cultivate nu trebuie să conţină fertilizatori chimici sau sintetici, pesticide, îngrăşăminte pe bază de petrol sau nămoluri de epurare.

”Terenul pe care se cultivă trebuie să stea o perioadă de aşteptare, de câţiva ani de zile, numită perioadă de conversie. Este socotită ca perioadă de decontaminare a terenului respectiv de tot ce înseamnă rezid chimic. Terenul intră într-o monitorizare foarte atentă, pe care o face o firmă acreditată pe domeniul respectiv. După ce terenul este acreditat bio începe producţia, care se face pe toată perioada sub monitorizare de către un organism de inspecţie. Aceasta verifică trasabilitatea, cursul de la sămânţă până la recoltare”, spune Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău. 

”Toată tehnologia de producţie trebuie să fie în concordanţă cu normele bio. Adică, trebuie găsite metode naturale de combatere a dăunătorilor sau anumite substanţe care sunt acreditate, fertilizanţi bio, insecticide bio. Puritatea maximă bio este greu de obţinut pentru că nu avem bariere la aer sau la circuitul apei în natură. Însă se face tot ce e posibil pentru a întruni cât mai mult din condiţii.”, Costel Vânătoru, cercetător
Imagine indisponibilă

În zootehnie, pentru a fi acreditată bio, nu este permisă administrarea de antibiotice sau hormoni de creştere animalelor crescute ecologic. Furajele trebuie controlate în mod natural, prin rotaţia culturilor, plivitul manual, arat, nu cu erbicide chimice. Insectele trebuie îndepărtate tot în mod natural, cu ajutorul păsărilor, a altor insecte benefice, nu prin folosirea de insecticide.

Produsele bio sunt produse 100% naturale, însă cele “naturale” nu sunt neapărat şi ecologice

Tot mai mulţi oameni au început să apeleze la produsele cultivate local, despre care se spune că ar fi mai sănătoase pentru organism şi de o calitate mai bună, atât din punct de vedere al gustului, cât şi al proprietăţilor nutritive. 

image

Este bine de ştiut, spune cercetătorul buzoian, că „100% natural” nu înseamnă neapărat şi bio, organic, ecologic. Folosirea acestui termen este doar o strategie de marketing deoarece legea nu reglementează utilizarea cuvântului „natural” pentru promovarea produselor. Un produs natural poate conţine coloranţi şi aditivi alimentari sau conservanţi.

”Natural şi bio, sunt termeni cu care se jonglează în piaţă. Trebuie ştiut că produsul bio este cel mai sigur, pentru că este monitorizat de către un organism de inspecţie şi se cunoaşte foarte clar trasabilitatea lui. Celelalte sunt produse valoroase, pentru că sunt tradiţionale şi oarecum neatinse de substanţele chimice. Pentru ele nu avem însă acel certificat clar de acreditare bio. Practic produsul bio este cel care dă siguranţa clară. Celelalte sunt formule de a vinde şi de a crea de foarte multe ori confuzie, pentru a obţine un preţ bun”, spune Costel Vânătoru.

image

Există anumite beneficii pe care le are consumul de alimente bio. Conţin mai puţine pesticide, cei mai afectaţi de pesticide fiind copiii şi fetuşii, care riscă să întâmpine diverse probleme de dezvoltare sau tulburări de comportament. Nu conţin conservanţi, sunt mult mai proaspete şi au un gust mai bun. Beneficiile sunt multe şi preţurile pe măsură.

”Sunt nişte cheltuieli suplimentare cu monitorizarea pentru că acest organism de inspecţie trebuie plătit, achitat nişte taxe. Cheltuielile cu producţia bio sunt mult mai mari decât cu cea clasică, standardizată. De asemenea, mai trebuie spus că producţiile sunt mai mici pentru că neavând stimulatorii care pompează producţia, automat recolta este mai mică. În loc să ierbicidezi ca să scapi de buruieni, acolo trebuie să prăşeşti, să intervii manual, cu procedee admise, bio”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Agricultura ecologică este mai „prietenoasă cu mediul înconjurător”. Contribuie la fertilitatea solului, reduce poluarea solului, aerului, apei şi previne fenomenul de eroziune a solului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite