Cum a reuşit mama surdo-mută din Buzău să-şi recupereze fetiţa din casa tatălui violent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut primele reacţii în cazul mamei surdo-mute din Buzău care a reclamat la Protecţia Copilului că, după ce a fugit din căminul conjugal sătulă de bătăi, fiica ei de aproape doi ani a rămas în grija bărbatului violent şi instabil psihic. La insistenţele femeii, autorităţile au luat fetiţa şi au internat-o împreună cu mama într-un centru maternal.

Ajutată de o interpretă în limbaj mimico-gestual, Lilia Stroie a sunat frecvent, de la începutul lunii noiembrie, la Telefonul Copilului pentru a convinge autorităţile că fiica ei se află în situaţie de risc. 

În urma monitorizărilor repetate, echipele de control au considerat că nu au niciun motiv să preia copilul de la domiciliul tatălui, deoarece nu găseau indicii că ar fi victima abuzurilor sau neglijenţei.

Potrivit DGASPC, controalele au fost zilnice după ce, pe data de 18 noiembrie, mama a făcut cerere de admitere în Centrul Maternal împreună cu fiica sa, tatăl opunându-se acestui demers. 

În data de 19 noiembrie, copilul a fost vizitat din nou de DGASPC şi autorităţile locale. Apoi, pe 20 noiembrie, Protecţia Copilului a primit răspunsul scris de la autoritatea locală precum şi documente de la politie şi au realizat o nouă deplasare, însoţiţi de către reprezentanţii autorităţilor locale şi ai politiei.

De această dată, au fost întrunite toate condiţiile de preluare a fetiţei din casa tatălui, spun reprezentanţii Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău.

”Minora de 1 an şi 11 luni a fost găsită singura în casă, în condiţii care au impus securizarea ei imediată. În după-amiaza zilei, a fost contactată mama, care s-a prezentat la Centrul Maternal, menţinându-şi dorinţa de a rămâne în rezidenta, alături de copil”, precizează reprezentanţii DGASPC Buzău.

Alexandru Stroie, tatăl care locuia împreună cu fetiţa după ce soţia a părăsit domiciliul conjugal, susţine că angajaţii de la Protecţia Copilului, însoţiţi de doi poliţişti, i-au luat copilul în timp ce se afla în spatele casei, cu treabă.

”Am mers în grădină, pentru că păsările mele mai sar la vecini. În 15 minute, cât mi-a luat să le aduc, mi-au intrat în casă şi au luat fetiţa”, a declarat Alexandru Stroie. Acesta ar fi sunat la 112 să declare dispariţia copilului, la scurt timp după ce echipepe de la DGASPC şi Poliţie i-au vizitat gospodăria.  

Mama şi minora sunt cazate împreună într-un centru al DGASPC Buzău. Cazul va ajunge pe masa judecătorilor, care vor stabili cui vor încredinţa fetiţa.

O mamă surdo-mută care susţine că fiica ei de aproape doi ani a rămas în grija unui bărbat violent şi instabil psihic, după ce a fugit din căminul conjugal sătulă de bătăi şi certuri, pare că îşi strigă în zadar supărarea.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite