Culturile unuia dintre cei mai mari cultivatori de roşii, devastate de seceta profundă. Ce s-a întâmplat cu răsadurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Năsatsa spune că pagubele sunt uriaşe
Dan Năsatsa spune că pagubele sunt uriaşe

Zeci de mii de răsaduri de tomate zac, într-o comună din Buzău, aruncate într-un şanţ secat, din cauza uscăciunii din sol, a lipsei precipitaţiilor din această perioadă. Seceta profundă care s-a instalat în zona Munteniei de şapte luni zdruncină unul dintre cei mai mari cultivatori de roşii pentru industria conservelor.

La Cioranca, în judeţul Buzău, se produc 30 la sută din tomatele pentru industrie de care România are nevoie. Lucrările de plantare a răsadurilor sunt extrem de greoaie, din cauza solului greu de străpuns.

”Din cauza secetei puternice suntem afectaţi din toate punctele de vedere. Canalele sunt uscate, pline cu răsadurile pe care noi le aruncăm”, spune Dan Năstasa, administratorul fermei. 

Grav este că, din cauza ritmului lent de plantare, mii de răsaduri aduse cu TIR-ul din Italia se usucă înainte să ajungă în pământ. 

Dovada dezastrului îl reprezintă un morman de răsadniţe şi rădăcini intrate în putrefacţie, depozitate temporar pe canalul colector care nu a mai acumulat apă de aproape un an. 

”Sunt pierderi care se adâncesc pentru că noi plantăm sute de hectare iar pagubele sunt pe măsură. Ce vedeţi în spate sunt, mormanul de răsaduri, înseamnă 30.000 de euro depreciate în trei zile”, spune Dan Năstasa.

Valoarea pagubelor este de ordinul zecilor de mii de euro şi continuă să crească. Fermierul buzoian reinvesteşte în noi loturi de răsaduri, pentru înlocuirea celor care se strică, şi speră ca furnsizorul italian să aibă stocuri suficiente. În România, spune Năstasa, nu există producători de răsaduri care să acopere cereri aşa de mari. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite