Culturile de cartofi se extind în Bărăgan. Noile plantații, înfințate de producători de pepeni

0
Publicat:

Mai multe ferme buzoiene din zona Pogoanele au înființat, în scop experimental, culturi de cartofi pe mari suprafețe ocupate odinioară de bostănării. Testele dau rezultate, astfel că peste nu mult timp Buzăul ar putea detrona zone consacrate în cultivarea cartofilor, precum Dâmbovița și Covasna.

Cartofi din Buzău FOTO I.B.
Cartofi din Buzău FOTO I.B.

Agricultorii din Pogoanele (Buzău) muncesc de când se știu în bostănării, la plantat, întreținut și recoltat pepeni. De ceva vreme, îi găsim la cartofi, o cultură din ce în ce mai prezentă în zona de câmpie Buzăului.

„Cartofii îi muncești mai ușor. La pepeni e mai greu, pentru că trebuie să-i încarci, să-i pui în saci. E foarte multă muncă, trebuie să-i plantezi, la plivit, la multe, multe. Ar fi bine să muncim numai la cartofi”, ne spune o localnică din Pogoanele.

Cultivatori din Buzău FOTO I.B.
Cultivatori din Buzău FOTO I.B.

În Bărăgan, cartofii erau produși doar în micile gospodării. Asta, până anul trecut, când un producător de pepeni din orașul Pogoanele a avut curajul să încerce o cultură de cartofi pe o suprafață foarte mare.

„Am testat potențialul anul trecut cu 17 hectare. Rezultatul a fost unul extraordinar. Cererea a fost destul de mare atât de la clienții noștri din retailul modern cât și de la export și am hotărât să investim în continuare și să mărim suprafețele”, declară Sorin Huțanu, manager cooperativă agricolă din orașul Pogoanele.

Cartofi din Buzău FOTO I.B.
Cartofi din Buzău FOTO I.B.

După ce a văzut că solul și clima sunt perfecte pentru cartofi, mai ales acolo unde este sursă de irigat, agricultorul buzoian are de gând să extindă cultura de cartofi de la 80 de hectare, anul acesta, la 200 de hectare, în 2025.

Cultivatori din Buzău FOTO I.B.
Cultivatori din Buzău FOTO I.B.

Mai mult, a decis să le împărtășească și altora rețeta succesului. Promovarea cartofului printre fermierii din zona Buzăului s-a făcut într-un cadru festiv, unde alimentul denumit și pâinea săracului a fost în centrul atenției.

„Eu personal susțin cultivarea cartofului românesc, susțin investiția în depozite, pentru a reuși de a păstra cartoful în condiții optime, să reducem cât putem de mult importul”, spune Sorin Huțanu.

Cartofi din Buzău FOTO I.B.
Cartofi din Buzău FOTO I.B.

Cooperativa agricolă din Pogoanele a reușit deja să contracteze cu marile supermarketuri cantitatea de cartofi timpurii pe care îi va recolta începând din această săptămână. Fermierii buzoieni vor să detroneze în câțiva ani zonele cu tradiție în cultivarea cartofului, Covasna și Dâmbovița.

„Ar fi de preferat să fim cât mai independenți din punct de vedere al asigurării, sau acestei securității alimentare, până la urmă, pentru că ați văzut ce s-a întâmplat în pandemie, când s-au închis granițele. Nu au mai putut să ajungă tirurile cu mâncare, sărise prețul la cartofi la zece lei și asta era acum trei ani”, declară Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful din România.

Cu utilajul pe câmp FOTO I.B.
Cu utilajul pe câmp FOTO I.B.

Conform statisticilor, doar 45% dintre cartofii pe care îi consumă românii provin din producția internă. În supermarketuri și-n piețe, necesarul este acoperit din import, cel mai mult din Egipt.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite