Patria superbă a trovanților și a schiturilor rupestre de la Curbura Carpaților. Ocazie uriașă de a „exploda” turistic FOTO

0
Publicat:

Comuna buzoiană pe raza căreia se găsesc celebrii trovanți de la Ulmet și misterioasele așezări rupestre se pregătește să obțină atestatul de zonă cu resurse turistice. Bozioru și alte opt localități din țară obțin statutul care le facilitează dezvoltarea infrastructurii turistice, tehnice și de protecția mediului, prin decizie a Guvernului României, luată joi la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

SURSA locuridinromania.ro
SURSA locuridinromania.ro

Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, atestarea ca zone cu resurse turistice a nouă localități: comuna Ciceu (jud. Harghita), comuna Tămășeu (jud. Bihor), comuna Bozioru (jud. Buzău), comuna Măgirești (jud. Bacău), comuna Valcău de Jos (jud. Sălaj), orașul Abrud și comuna Sohodol (jud. Alba), comuna Ormeniș (jud. Brașov) și comuna Bistreț (jud. Dolj).

Această decizie le permite acestor localități să atragă mai ușor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, tehnice și de protecția mediului, prin promovarea proiectelor în cadrul programelor naționale, regionale și județene de dezvoltare.

Comuna cu cele mai multe așezări rupestre

Zona Bozioru este cunoscută pentru peisajele sale deosebite, cu dealuri, păduri și văi pitorești, care oferă oportunități pentru drumeții, excursii și activități în aer liber. Comuna este renumită pentru mai multe obiective turistice de interes natural, istoric și cultural.

Așezările Rupestre de la Nucu sunt un complex de chilii și biserici săpate în stâncă, datând din secolele IV-X. Sunt cunoscute pentru inscripțiile și desenele rupestre care oferă o privire în trecutul spiritual al zonei.

SURSA locuridinromania.ro
SURSA locuridinromania.ro

Atestate abia în secolul XVI, atunci când au început să fie locuite de sihaștri sau folosite drept biserici, așezările din piatră datează din epoca bronzului, la acea vreme servind drept adăposturi și lăcaşuri de cult. Pe unele dintre stânci se pot observa simboluri precreștine, inscripții în chirilică și cruci. Accesul către ansamblul de 30 de așezări rupestre se face prin satul Nucu, Bozioru.

Babele de la Ulmet, formațiuni stâncoase spectaculoase, sunt comparate adesea cu cele de la Babele din Bucegi, dar la o scară mai mică. Sunt rezultate ale eroziunii și oferă un peisaj deosebit.

SURSA locuridinromania.ro
SURSA locuridinromania.ro

Babele de la Ulmet se află la 50 de kilometri de municipiul Buzău. Formațiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat. Unele dintre stânci sunt perfect ovale, iar altele au forma unor farfurii zburatoare. Cea mai înalta dintre babele de la Ulmet are doi metri.

Aceste obiective fac din comuna Bozioru o destinație atractivă pentru turiștii care doresc să exploreze frumusețile naturale și istorice ale județului Buzău.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite