Mâncarea sănătoasă, gătită lent și din ingrediente locale, vedeta unui târg culinar de pe drumul Vulcanilor Noroioși VIDEO
0Mai mulți proprietari de pensiuni și restaurante din Buzău declară război mâncărurilor tip fast-food. Arma lor secretă este un târg culinar de produse artizanale, plasat de organizatori în calea turiștilor care merg spre celebrii Vulcani Noroioși.
Aici, pofticioșii trebuie să fie răbdători dacă își doresc să mănânce de exemplu o porție de fasole cu babic ori sărmăluțele din carne de capră. Conceptul slow-food promovează alimentația sănătoasă, locală și tradițională.
Babicul buzoian, picant și cu o puternică aromă de ardei, este ingredientul vedetă la târgul dedicat mâncărurilor preparate lent.
„Într-o ciorbă de fasole de grădină am pus un babic tomnatic uscat de noi și a ieșit ceva minunat. Toate aromele din babic se eliberează în ciorbă și devine ceva spectaculos”, ne spune Cezar Diaconescu, proprietar Moara Veche.
Producătorii locali participă la Târgul Artizanilor din Buzău cu ce au mai bun. Grătarele sunt încărcate cu bunătăți locale, așa cum este pitușca.
„E din compoziție de babic, cu carne de purcel și de vițel, un pic picantă. Noi facem compoziția babicului, apoi, ca să o testăm dacă este potrivit de sărat și de usturoiat, o frigem pe grătar”, declară Alexandru Ghizdeanu, proprietar de carmangerie din Poșta Câlnău.
Se bucură de succes și sarmalele în foi de varză murată, dar cu carne de capră, mândria unui restaurant de pe Valea Nișcovului. Durează peste cinci ore gătitul lor la ceaun, însă merită așteptarea.
„Chiar am mai gustat aceste sarmale, sunt delicioase, se topesc în gură. Sunt recomandarea noastră pentru acest târg”, ne mărturisește o turistă din București.
Turiștii care vizitează standurile producătorilor locali de mâncăruri sunt răsfățați cu preparate reinterpretate de Chef Jurand, un as al combinațiilor dintre bucătăria tradițională și tendințele moderne.
„Avem o tartă cu brânză de capră și cu praz, aici am inventat ca un fel de plăcintă cu cartofi și ciuperci și cu brânză de capră, iar aici este una care înăuntru, să vă arăt, are un ragu (n.r. tocană) de porc cu legume”, spune Juranda Kirschner, de la Conacul Grigorescu.
Ideea organizării unui astfel de eveniment aparține unui bavarez stabilit de mai mulți ani în România. Mobilierul Târgului Artizanilor este construit ecologic, din materiale de construcție reciclate, și are ca scop promovarea zonei printre turiștii români și străini.
„Sunt unii care merg la Vulcanii Noroioși și după aceea se opresc, fac cumpărături, stau aici, au și muzică live. Este un târg dar târg cu socializare. Noi avem numai producători. Noi nu avem distribuitori, ci numai producători. Sunt oameni care produc ce mănâncă alții”, precizează Thorsten Kirschner, organizator.
Evenimentul culinar a fost creat în 2023 iar anul acesta va avea ediții lunare. Este organizat de comunitatea Slow-Food din Buzău, în comuna Berca, pe traseul spre celebrii Vulcani Noroioși.