Crescător de porci din România: „Criza alimentară va zdruncina din temelii tot ce înseamnă producţie de carne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza COVID-19 zdruncină activitatea crescătorilor de porci din ţară, şi-aşa puternic loviţi de pesta porcină africană. Aceştia avertizează că, fără un sprijin financiar din partea statului pe tot lanţul de producţie a cărnii de porc, piaţa românească se apropie repede de o criză alimentară fără precedent.

La Râmnicu Sărat, în judeţul Buzău, funcţionează unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din ţară, afacere cu capital integral românesc. 

Ferma deţine şi o fabrică de mezeluri, care aprovizionează pieţe din Buzău şi Bucureşti. De la începutul pandemiei, vânzările de carne şi de preparate din carne sunt în continuă scădere, diminuând drastic bugetul societăţii.  

”Pe toată perioada lunii aprilie şi până în prezent, prin comparaţie cu luna aprilie de anul trecut, suntem la jumătate ca şi vânzări. Avem deja o problemă clară de siguranţă alimentară, pe consumul intern, şi o problemă cu personalul pentru că, dacă nu reuşim să vindem, să cumpărăm, să plătim toate cele necesare, o să ajungem să închidem multe fabrici iar industria alimentară se va închide”, spune Mironel Dascălu,  manager complex zootehnic.

Crescătorii de porci din ţară avertizează că, fără un sprijin financiar din partea autorităţilor pe tot lanţul de producţie a cărnii de porc, de la faza de reproducţie, până la  desfacerea cărnii şi a preparatelor din carne, piaţa românească riscă să intră într-o criză alimentară fără precedent.

”Criza alimentară va zdruncina din temelii tot ce înseamnă producţie alimentară şi de carne. Noi producem acum 25% din necesarul de carne de porc românească, iar dacă mergem în ritmul ăsta, preconizăm la sfârşitul anului nu mai mult de 10 - 12% carne românească pentru consum. Va fi o nebunie din punctul acesta de vedere al producţiei de carne, fără o măsură coerentă, de stimulare a creşterii producţiei de matcă, de purcei”, spune Mironel Dascălu.

”Pesta porcina a afectat foarte mult fermele de reproducţie. Numai anul acesta vorbim de 45.000 de scroafe care nu mai sunt în producţie, coroborat cu o lipsă financiară de stimulare a producţiei. Vom avea o lipsă de carne de porc românească”, spune investitorul buzoian.

Într-o scrisoare adresată decidenţilor politici, membrii Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS) pomenesc despre risul dispariţiei zootehniei româneşti.

Potrivit acestora, sectorul suin a cunoscut o diminuare substanţială a efectivelor şi a generat o instabilitate în piaţa cărnii de porc, fapt confirmat de balanţa comercială negativă a anului 2018. 

”Lupta cu Pesta Porcină Africană încă nu s-a încheiat iar apariţia COVID-19 a adâncit criza filierei porcului în România, criză deja existentă. În perioada următoare se estimează un efect negativ pe termen lung asupra economiei şi peste 100.000 de angajaţi ai societăţilor care vor rămâne fără locuri de muncă. Din acest motiv cerem urgent ajutor de stat în Starea de Urgenţă în care ne aflăm, în lupta cu PPA şi Covid-19 pentru continuarea şi dezvoltarea activităţii porcine în Romania”, se arată în apelul redactat de consiliul director al AFISS.

Printre măsurile capabile să salveze sectorul zootehnic, identificate şi sugerate celor din conducerea ţării, sunt amânarea plăţii ratelor bancare şi a dobânzilor pe o perioadă de 12 luni, ”în contextul în care multe dintre fermele din România sunt realizate cu credite de investiţii şi dobânzile sunt cel puţin duble faţă de restul Europei”.

Imagine indisponibilă
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite