Creatoarea populară Adela Petre, sărbătorită la împlinirea vârstei de 84 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatoarea populară Adela Petre a împlinit ieri 84 de ani, ocazie cu care a primit cadouri din partea conducerii Consiliului Judeţean şi a Centrului Judeţean de Cultură şi Artă (CJCA). Vicepreşedintele CJ, Cristinel Romanescu, şi Adrian Petre, directorul CJCA Buzău, i-au făcut ieri o surpriză buzoiencei, mergând la aceasta acasă cu o diplomă şi un tort.


Vizibil emoţionată, Adela Petre a declarat că apreciază gestul autorităţilor şi le asigură de tot sprijinul ei în viitoarele proiecte.

„M-am simţit onorată de gestul făcut de cei doi şi sunt hotărâtă să îi sprijin cât pot. Va avea loc un examen la Şcoala Populară de Artă şi va urma o expoziţie cu lucrările elevilor, organizată la Consiliul Judeţean. Mă mândresc că am avut ocazia să predau meşteşugul ţesutului începând de la medici, până la simpli muncitori. Mulţi dintre foştii mei elevi au plecat din ţară şi au promovat ţesăturile unice din păr de capră în lumea întreagă. Deşi lumea de astăzi este în plină schimbare, eu cred că mai este loc de tradiţii. Depinde doar ca noi să vrem. Iar eu vreau şi sunt dispusă să pun la bătaie tot ce ştiu”, a declarat cunoscuta ţesătoare.
          
Adela Petre s-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. Buzoianca este membru al Academiei Artelor Tradiţionale şi multe dintre creaţiile ei, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în Franţa, Italia, Olanda, Grecia etc.

Citeşte şi: Veteran de război, sărbătorit cu ocazia împlinirii unui veac de viaţă

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite