Unde poate fi văzut chihlimbarul baltic de peste un milion de dolari, confiscat de DIICOT de la traficanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Muzeul Judeţean Buzău
Sursa Muzeul Judeţean Buzău

Una dintre expoziţiile ce pot fi admirate la Muzeul Judeţean Buzău, sâmbătă noapte, este cea care va prezenta sute de kilograme de chihlimbar confiscat de procurorii DIICOT de la contrabandişti, anul trecut. Peste două luni, exponatele vor putea fi achiziţionate prin licitaţie.

Ediţia 2022 a evenimentului internaţional ”Noaptea Muzeelor Europene” va avea loc sâmbătă, 14 mai. La Muzeul Judeţean Buzău, publicul va putea vizita gratuit expoziţiile organizate cu acest prilej, precum şi colecţiile de bază.

Muzeul buzoian expune, în premieră, cantităţi mari de pepite, bucăţi şi obiecte prelucrate de chihlimbar, confiscate de la o reţea internaţională de traficanţi. 

Expoziţia va rămâne la muzeu timp de două luni, după care exponatele vor putea fi achiziţionate de doritori de la deţinător.

Expoziţia este amenajată la sediul central al muzeului, în colaborare cu Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate. „Va fi o expoziţie cu cea mai mare expunere de chihlimbar într-un singur loc, în acelaşi timp, cu chihlimbar confiscat. Este vorba de ordinul sutelor de kilograme care vor fi expuse într- una din sălile Muzeului Judeţean”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în muzeul buzoian se află expuse circa 800 de kilograme de chihlimbar indisponibilizat de către DIICOT.

Pepitele de răşină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate şi predate în ţări, precum: Polonia, Ungaria, Lituania şi Cehia. 

Tot în ”Noaptea Muzeelor Europene” vor putea fi vizitate gratuit şi Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, între orele 19.00 şi 1.00 noaptea, precum şi Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, între orele 19.00 şi 23.00.

Aici, vizitatorii vor avea ocazia să participe şi la un concert de muzică populară susţinut de soliştii de la Centrul Judeţean de Cultură şi Artă.

„Noaptea Muzeelor”, care a ajuns la a 18-a ediţie, este un eveniment desfăşurat la nivel internaţional şi este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din lume. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite