Cercetătorii români care pregătesc crizantema 100% comestibilă: „Vorbim despre cantităţi importante de substanţe nutritive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flori precum crizantemele pot fi nu numai admirate şi mirosite, ci şi mâncate. Frunzele lor, care au o aromă ce se apropie uşor de gustul morcovilor, pot fi amestecate fără nicio reţinere în salate sau alte diverse preparate, iar florile galbene, mai mici decât crizantemele ornamentale, pot da un plus de culoare platourilor sau chiar torturilor.

Horticultorii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău au în ameliorare un soi de crizantemă comestibilă. Este galbenă, are floarea mai mică decât soiul pe care îl cunoaştem toţi şi poate fi plantată în ţara noastră.

”Avem în lucru o crizantemă specială pentru că este şi o plantă alimentară, ca şi salata. Practic, toate părţile vegetative ale plantei, părţile aeriene, frunzele, lăstarii, florile, în afară de rădăcină, pot fi consumate. Este o plantă care nu este foarte folosită la noi în alimentaţie însă în afară, mai ales în Asia, China, Japonia, este folosită de foarte mult timp. Materialul de bază l-am procurat din Liban, de la un specialist care se ocupă cu plantele acestea aromatice comestibile. El agrea foarte mult această crizantemă comestibilă”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.

Crizantemele cultivate în serele staţiunii de cercetare din Buzău sunt extrem de generoase cu cei care vor alege să le aibă în grădini sau ghivece. Au rol ornamental, medicinal şi alimentar.

”Este interesantă pentru că poate fi folosită ca plantă ornamentală, iar în acelaşi timp este o plantă alimentară, datorită proprietăţilor sale medicinale deosebite. Vorbim de cantităţi importante de substanţe nutritive şi benefice sănătăţii. Pe lângă nutrienţii de bază, conţine foarte multe vitamine, săruri minerale, carotene”, spune Costel Vânătoru.
image

Partea verde a plantei este recomandată pentru consum mai ales celor care parcurg cure de detoxifiere. Sunt recomandate şi pentru afecţiuni hepatice ori digestie.

”Frunzele au un gust mai pregnant decât salata verde şi au un uşor gust de morcov. Prin forma lor foarte frumoasă pot fi folosite la ornarea unor platouri. Sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorită clorofilei, care este ca un detergent pentru celule, curăţă toxinele din organism.

image

Şi florile crizantemelor, cu tot cu petale, stamine şi pistil, sunt gustoase şi benefice sănătăţii, chiar dacă unii ar zice că sunt prea frumoase ca să fie mâncate.

”Floarea frumos pigmentată poate fi folosită pentru decorarea platourilor cu alimente, chiar şi a torturilor, pentru diverse preparate culinare, dar în acelaşi timp vorbim de un pigment natural, care nu este chimic, de sinteză, şi care este foarte bogat în betacaroten. Carotenul ştim că este foarte bun pentru vedere”, spune Costel Vânătoru.

image

Specialiştii staţiunii de Cercetare din Buzău spun că florile comestibile sunt pregătite să iasă din laboratoare, pentru a fi plantate în sere sau grădini. Nu mai trebuie decât să apară solicitări.

image
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite