Centru zonal în care elevii devin salariaţi încă din şcoală, la Buzău. Sunt vizate meseriile cerute de firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Facebook Oana Matache
Sursa: Facebook Oana Matache

Municipiul Buzău va avea din toamna acestui an primul centru de excelenţă în învăţământul dual, profesional. Elevii devin salariaţi încă din şcoală şi se califică pentru o profesie solicitată de agenţii economici. Cel puţin 15 companii buzoiene vor semna în acest sens un acord cu municipalitatea şi Inspectoratul Şcolar.

Proiectul a fost dezbătut, miercuri, în cadrul unei întâlniri între reprezentanţii principalelor companii industriale din municipiul Buzău, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, conducerea Primăriei Municipiului Buzău şi reprezentanţii Liceului Tehnologic ”Dimitrie Filipescu".

Şcoala duală va însemna pregătirea profesională tehnică a elevilor încă de pe băncile şcolii,  astfel încât întreaga comunitate să beneficieze. În primul rând, elevii devin salariaţi încă din şcoală şi se califică pentru o profesie solicitată de agenţii economici.

Societăţile implicate în proiect primesc mână de lucru calificată chiar de ei. Tinerii sunt stimulaţi astfel să rămână în Buzău şi după terminarea studiilor sau să aleagă , din exterior, Buzăul ca opţiune atractivă pentru a studia şi a lucra.

”Încurajăm alegerea unei profesii tehnice, având în vedere scăderea dramatică a profesioniştilor din domeniile tehnice, din regiunea noastră. Agenţii economici încheie contracte de practică cu elevii , le devin mentori profesionali de lungă durată şi le oferă un loc de muncă”, transmite Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău. 

buzauintrunirefirme

Primăria Buzău asigură toată infrastructura necesară , de la cazare în campus , la facilităţi tip cantină, ateliere de practică , spaţii pentru recreere şi sport. Inspectoratul Şcolar Buzău şi Liceul ”Dimitire Filipescu” trebuie să adapteze întreaga infrastructură şcolară în funcţie de cerinţele profesionale ale agenţilor economici.

”Intenţia noastră, ca şi Primărie, este de a realiza un consorţiu regional pentru dezvoltarea şi dotarea unui campus profesional integrat, astfel încât să avem la Buzău şi facultăţi tehnice pentru a pregăti şi ingineri, în domeniile economice în care se dezvoltă oraşul nostru. Atât mediul de afaceri cât şi ceilalţi participanţi vor face toate demersurile astfel încât, la Buzău, să se creeze un adevărat centru pentru pregătirea de muncitori înalt calificaţi şi de ingineri.

Centrul de excelenţă în învăţământul dual, profesional, urmează să funcţioneze din septembrie 2022, la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Filipescu”. Printre firmele care vor pregăti elevi în cadrul acestui proiect se numără Ursus Breweries, Yazaki, Greenfiber International, Martelli Europe şi Agrana Romania.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite