Centralele termice dezafectate din cartierele Buzăului vor fi transformate în locuinţe sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechile centrale dintre blocuri vor fi preluate de la RAM, consolidate şi recompartimentate, cu investiţii din bugetul local, apoi oferite spre închiriere buzoienilor aflaţi pe lista de aşteptare a locuinţelor sociale. Primii locatari ai acestor apartamente vor fi cei peste 60 de buzoieni care locuiesc cu chirie în centrul vechi al Buzăului.

Unul dintre obiectivele importante ale edililor Buzăului este rezolvarea crizei locuinţelor sociale din municipiu. 

Cu peste două decenii înainte, primăria deţinea în fondul locativ aproximativ 70 de apartamente care puteau fi folosite în caz de urgenţă. Între timp, acestea au fost vândute iar, în prezent, noua administraţie s-a văzut în situaţia de a nu mai avea locuinţe sociale disponibile.

Cele de care dispune municipalitatea sunt supraaglomerate sau se află într-o stare avansată de degradare, cum este cazul clădirilor de pe strada Cuza Vodă, unde trăiesc peste 60 de chiriaşi. Chiar şi aşa, fondul de locuinţe sociale este insuficient pentru a putea acoperi numărul mare de cereri.

Potrivit edililor, o rezolvare parţială a acestei crize ar fi prin transformarea unor foste centrale termice de la RAM în locuinţe sociale. În proiectul de buget pentru 2017 s-au alocat 1,4 miliarde de lei vechi, pentru întocmirea documentaţiei de amenajare a unor noi locuinţe. 

”Deocamdată noi am alocat un buget pentru proiectare. După ce se votează bugetul, atunci o să vedem ce urmează. O să le vizităm împreună cu arhitect să vedem soluţiile. Pe un astfel de proiect se poate construi maxim P+2. Unele au şi 200 de metri pătraţi suprafaţă”, a declarat Ionuţ Apostu, viceprimar.
image

În Alba Iulia, în astfel de centrale termice dezafectate au fost realizate grădiniţe, cabinete medicale, inclusiv biserici greco-catolice. Costurile transformării uneia dintre clădiri în lăcaş de cult s-au ridicat la aproximativ 800.000 de lei.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite