Câinii care fac pipi pe stradă au stârnit dezbatere printre aleşii locali din Buzău. „Este o măsură abuzivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

La Buzău, opoziţia din Consiliul Local încearcă să modifice ”Regulamentul privind deţinerea, creşterea, întreţinerea şi circulaţia câinilor şi a celorlalte animale de companie pe raza municipiului Buzău”, astfel încât stăpânii animalelor de companie care urinează pe spaţiul public să nu mai fie sancţionaţi.

Consilierul USR Plus Irinel Cîrstea a cerut eliminarea articolului care prevede acest lucru, deoarece ”sancţionarea stăpânilor animalelor de companie care urinează pe domeniul public este o măsură abuzivă care nu se aplică în niciun alt oraş din ţară”.

”Pentru câinii fără stăpân cine plăteşte aceste amenzi, domnule viceprimar? Cumva este discriminare? Acei câini fără stăpân sunt în proprietatea dumneavostră, a Primăriei. Adică, dumneavoastră să fiţi amendaţi pentru câinii de pe stradă. Consider că această măsură este abuzivă”, a susţinut Irinel Cîrstea.

În sprijinul consilierului URS PLUS a sărit şi un consilier PNL. Florin Sangiu a spus că legea pe care trebuie să o respecte proprietarii de animale atunci când ies pe spaţiul public nu prevede astfel de sancţiuni.

”Toate hotărârile de Consiliu Local trebuie să se bazeze pe lege. În lege nu scrie aşa ceva. În lege scrie că se igienizează locul în care câinele îşi face nevoile, iar proprietarul câinelui trebuie să aibă pungă, făraş, mănuşi şi punga să se închidă şi să se pună ulterior în pubelă. Acest articol care este introdusă prin hotărârea adoptată de Consiliul Local 307/2017 nici măcar în măcar în municipiul Cluj, la care se raportează domnul primar, nu există aşa ceva”, a spus consilierul PNL.

Viceprimarul Ionuţ Apostu (PSD) a explicat că Regulamentul privind deţinerea, creşterea, întreţinerea şi circulaţia câinilor şi a celorlalte animale de companie trebuie menţinută în forma iniţială, deoarece a fost util. Poliţia Locală a aplicat 234 de sancţiuni pentru cei care nu au respectat acest regulament şi dacă acest articol ar fi scos atunci nu ar mai exista instrumentul legal prin care cei care nu au grijă de animalele lor când ies afară să fie sancţionaţi.

”Dacă eliminăm acest articol şi prin absurd un proprietar îşi duce căţelul să facă pipi în locul de joacă, cum îl putem sancţiona? Spuneţi-mi şi mie! Nu va sancţiona poliţistul local acum un câine care va face pipi pe trotuar, dar dacă va face pe mobilierul stradal, în staţiile de autobuz, pe gardul unei şcoli, sau pe flori, e clar că acel proprietar trebuie avertizat, măcar. Nu e normal”, a subliniat Ionuţ Apostu.

Consiliul Local Municipal Buzău a decis ca sancţiunile să fie aplicate în continuare, cu votul a 15 dintre consilierii aflaţi la şedinţă.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

 

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite