Buzăul văzut prin ochii unor tineri germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreas şi Isabel, alături de câţiva elevi de la Colegiul Economic
Andreas şi Isabel, alături de câţiva elevi de la Colegiul Economic

Parcul Tineretului şi arhitectura de strada Cuza Vodă au plăcut privirii musafirilor, în timp ce câinii maidanezi i-au îngrozit. Doi tineri din Koln au poposit la Buzău aproape o lună i pentru a se pregăti pentru viitoarea lor meserie, de cadru didactic.

În urma unui parteneriat încheiat între Colegiul Economic şi una dintre cele mai mari şcoli germane, Berufskolleg Ehrenfeld, doi tineri germani au venit în şcolile buzoiene, pentru a învaţă meserie de la învăţătorii şi institutorii din Buzău.
Andreas Hinzdorf şi Isabel Degen au ales România dintr-o listă cu şase ţări, pentru un schimb de experienţă cu cadrele didactice din Buzău.

„Am dezvoltat deja parteneriate cu alte şcoli cum ar fi Liceul Pedagogic, cu Şcoala de Nevăzători, cu Centrul rezidenţial pentru copii de la Sătuc. Ei au putut alege între România, Franţa, Belgia, Estonia, Turcia şi Portugalia", ne-a spus Cătălina Poştovei, coordonatorul proiectului numit „Leonardo".


Blocurile înalte şi câinii, un şoc


Cei doi tineri germani au sosit în România în urmă cu trei săptămâni şi, chiar dacă locurile nu seamănă mai deloc cu cele din ţara natală, au rămas totuşi impresionaţi de unele locuri din Buzău. „Am fost foarte curioasă să merg într-o ţară în care nu am avut ocazia să vin în concediu şi în care nu cunosc nici limba şi am vrut să văd cum mă descurc. La partea neplăcută pot spune că în Buzău m-au şocat câinii străzii, sunt foarte mulţi. În schimb, mi-au plăcut oamenii pe care i-am întâlnit. Consider că Buzăul nu este foarte diferit de oraşele germane. Cel mai mult mi-a plăcut Parcul Tineretului" , ne-a mărturisit Isabel Degen.


Dacă tânăra nemţoiacă a rămas impresionată de parcuri, Andreas a apreciat arhitectura străzii Cuza Vodă. „Am avut un şoc atunci când am văzut foarte multe blocuri şi clădiri înalte. La început mi s-a părut diferit de Germania, dar totuşi nu sunt diferenţe mari. Mi-a plăcut strada Cuza Vodă şi mai ales oamenii", spune Andreas Hinzdorf.


Profesorii buzoieni, măguliţi


Şi dascălii buzoieni care i-au ajutat pe cei doi tineri germani să acumuleze experienţă pentru meseria de cadru didactic au rămas impresionaţi de faptul că şi germanii vin să înveţe ceva de la români şi nu doar ei de la vest- europeni. „Este o experienţă interesantă, în primul rând pentru copiii cu care s-au întâlnit", a adăugat Cătălina Poştovei.


În această perioadă, Isabel şi Andreas au învăţat cum să comunice cu copiii, chiar şi cu cei cu probleme de vorbire.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite