Buzăul ar putea avea un muzeu al medicinei, în fostul spital Brătianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă Muzeul Judeţean Buzău
Arhivă Muzeul Judeţean Buzău

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au început deja demersuri pentru atragerea de fonduri necesare reabilitării fostului spitalul I.C. Brătianu, clădirea urmând să devină secţie a Muzeului. Specialiştii instituţiei vor decide destinaţia imobilului de pe Nicolae Bălcescu, una dintre variante fiind înfiinţarea unui muzeu al medicinei.

Spitalul I.C. Brătianu din Buzău a luat fiinţă în anul 1872 sub denumirea de „Spitalul Judeţean” instalat în Casele Persescu (care servesc astăzi ca locuinţă pentru personal) şi sub conducerea Doctorului Clement, de la înfiinţare până la anul 1892. 

De la această dată spitalul trece sub conducerea Doctorului Vasile Bianu, care a ocupat locul de medic primar până la 1 aprilie 1920, când a fost pensionat succedându-i Doctorul Constantin Michiu sub a cărui conducere este şi acum.

image

În anul 1895 Prefectura Judeţului Buzău a construit actualul local care a funcţionat cu 30 de paturi până în anul 1929, când numărul paturilor a fost sporit la 60 iar în urmă la 100.

În anul 1908 spitalul trece sub administraţia Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar, pendinte de Ministerul de Interne, până la înfiinţarea Ministerului Sănătăţii Publice sub al cărui control se găseşte şi astăzi.

De la înfiinţare şi până în anul 1920 spitalul a funcţionat ca spital mixt iar de la această dată a fost destinat exclusiv pentru chirurgie. 

Întregul istoric al clădirii de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, pe site-ul Muzeului Judeţean.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite