Asaltul pofticioșilor la Festivalul cârnaților de Pleșcoi. Turiștii s-au înghesuit să vadă cum se prepară VIDEO

0
Publicat:

Fumul grătarelor încinse şi mirosul interzis pofticioşilor ademenesc sute de turişti în comuna buzoiană Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi. Standurile producătorilor atestaţi au fost asaltate de clienţi. Sute de pofticioşi au dat năvală să guste vestiţii cârnaţi şi mulţi au încercat chiar să le afle modul de preparare.

Pot fi consumați cruzi, bine uscați sau la grătar, cu mămăliguță ori cu pâine. Sunt subțiri, foarte condimentați și au un miros de-ți lasă gura apă. Așa pot fi descriși cârnații de Pleșcoi.

Nea Ticu, unul dintre cei mai vechi producători de cârnați de Pleșcoi, a deschis cu un atelier demonstrativ cea de-a zecea ediție a sărbătorii dedicate alimentului devenit simbol al Ținutului Buzăului.

image

Ajutat de fiica sa, Daniela, experimentatul preparator de afumături le-a arătat zecilor de curioși etapele producerii gustoșilor cârnați, așa cum se făceau ei pe vremuri.

„În Pleșcoi două case nu făceau cârnați, dar a treia sigur făcea. Am învățat de la părinți, de la rude. Acum am ajuns la cea de-a patra generație”, spune nea Ticu. 

Aflăm de la cei doi că acest tip de cârnat este un aliment chinuit, de vreme ce până ajunge în stadiul de consum trece prin zeci de ore de fabricație. Compoziția are la bază carnea de oaie, nu crudă, ci macerată o vreme.

Producătorii nu-și divulgă în întregime secretele nici măcar între ei, pentru a nu-și pierde identitatea.

„Noi știm că avem patru condimente: sarea, usturoiul, ardeiul și cimbrul. Bineînțeles, carnea. Fără carne nu se poate. Adevărații cârnați de Pleșcoi se fac numai din carne de oaie”, spune Daniela, fiica lui nea` Ticu.

Cârnaţii de Pleşcoi au adunat în prima zi a festivalului de la Berca sute de pofticioşi care s-au grăbit să îi guste direct de pe grătare. Turiştii care nu s-au săturat cu un cârnat, doi, şi-au umplut sacoşele şi pentru acasă.

Legenda locului spune că pe vremuri, în zona dintre dealuri şi râul Buzău, şi-a aşezat tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile muntenilor bogaţi şi făceau din ele pastramă şi cârnaţi pentru sărmani.

Festivalul dedicat cârnaților de Pleșcoi are loc în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023, în târgul comunal Berca, din satul Satuc.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite