Arheologi și istorici din nouă țări se întâlnesc săptămâna viitoare la Buzău. Află ce vor discuta

0
0

Muzeul Județean Buzău, în colaborare cu Muzeul Brăilei, Uniunea Internațională de Studii Preistorice și Protoistorice și Asociația de Studii pentru Arheologie Funerară, organizează la Buzău, în perioada 18 - 20 octombrie 2012, al XIII-lea Colocviu Internațional de Arheologie Funerară cu tema: „Morminte din epocile Bronzului şi Fierului din Eurasia: Sexul între Arheologie şi Antropologie”.

Deschiderea oficială  a colocviului va avea loc în data de 18 octombrie 2012, ora 15.00, în sala de conferințe a hotelului Cazino din stațiunea buzoiană Sărata Monteoru. Vor participa la dezbateri istorici și arheologi din nouă ţări: România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Polonia, Bulgaria, Serbia, Italia și Belgia.

Lucrările colocviului se vor axa pe o serie de aspecte privitoare la riturile și ritualurile funerare. O atenţie sporită se va acorda comparării analizelor antropologice cu inventarul funerar pentru a se observa în ce măsură există reguli de depunere a unor „seturi funerare” care să reflecte statutul defuncţilor, pe sexe, în societate. Se va încerca, astfel, identificarea elementelor comune şi particulare în mormintele diferitelor populaţii preistorice şi protoistorice din Europa.

Pentru o vedere cuprinzătoare asupra fenomenului se vor analiza descoperiri dintr-un spaţiu întins (între Oceanul Atlantic şi Munţii Urali) şi dintr-un interval cronologic de circa trei milenii (epocile bronzului şi fierului).

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite