Apă cu nitraţi, amoniu şi nitriţi, în fântâni din 13 localităţi buzoiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este concluzia Direcţiei de Sănătate Publică Buzău după analizele efectuate în primăvară. Deşi în prima parte a anului, nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi, riscul există. Cei mai expuşi sunt copiii sub trei ani, dar şi adulţii, care se pot îmbolnăvi de aşa-numita “boală a apei”.

Un raport dat publicităţii de inspectorii de sănătate publică din Buzău a scos la iveală o situaţie alarmantă: apa fântânilor din 13 comune din judeţ are concentraţii mari de nitraţi, amoniu şi nitriţi, dar si bacili coli, E-coli, şi enterococi. 

Este vorba de comunele Amaru, Brăeşti, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mihăileşti, Odăile, Racoviţeni, Ruşeţu, Scutelnici, Ţinteşti şi Ziduri. 

De vină este faptul că dezinfecţia apei fântânilor şi igienizarea generală a acestora se fac ocazional, fără a se respecta prevederile legale.

Acelaşi raport al DSP Buzău relevă o altă situaţie ingrijoratoare.  O treime din populaţia judeţului nu este racordată la reţeaua de distribuţie a apei potabile.

Desi în prima parte a anului, nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi, riscul există, cei mai expuşi fiind copiii sub 3 ani, dar şi adulţii, care se pot îmbolnăvi de aşa-numita "boală a apei".

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite