VIDEO Drapelul naţional, ridicat de poliţişti pe cel mai înalt vârf din Munţii Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii buzoieni au înălţat drapelul naţional pe Vârful Penteleu, cel mai înalt din Munţii Buzăului, de 1.772 de metri. Steagul a fost ridicat pe un catarg de opt metri înălţime, a cărui fundaţie a fost realizată integral dintr-un cofraj placat cu piatră de Siriu.

Simbol al judeţului Buzău, acest vârf este totodată şi punctul de confluenţă şi de vizibilitate maximă a celor trei provincii istorice - Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. Din acest motiv, pe aceeaşi lance, în partea superioară a catargului, au fost montate simbolic indicatoare către cele trei provincii istorice.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilei Drapelului Naţional şi a fost condus de către şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, comisar şef de poliţie Laurenţiu Pantazi.

Pentru poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău această zi de sărbătoare are o semnificaţie deosebită şi aparte.

Conform datelor istorice, în anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut şi cu numele de Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Ţării Româneşti între anii 1822 şi 1828), înmânează agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul drapel al Agiei şi subliniază valoarea sa:

„Este un moment foarte important. Simbol al suveranităţii statale şi simbol al unei arme (sau corp profesional), originea steagului este evident militară. Un drapel este un simbol sacru. E îndeajuns să ne amintim de jertfele strămoşilor noştri şi ce reprezenta capturarea în luptă a unui steag al inamicului. Steagul roman se numea vexillum şi de aici i s-a zis simbol vexilologic. Cel mai vechi steag cunoscut al nostru este cel dacic, deopotrivă mândria şi spaima antichităţii. Este vorba de vestitul cap de lup.”

Tradiţia continuă şi prin aplicarea prevederilor Regulamentului Organic ( prin care s-a creat Poliţia), emis la data de 23 octombrie 1831, care, la punctul 3 din memoriul trimis către Obşteasca Adunare a Ţării Româneşti, specifica: 

„Fiindcă acest oraş (Buzăul) se află în drum mare din obşteştile aşezământului trebuind a cere a se înfiinţa poliţia cât mai în grab, un logofăt, 2 paznici şi 4 epistaţi, căci din lipsa acestora se vor pricinui greşeli a căror greutate cade asupra cârmuirii”.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite