Angajatorii din România plătesc printre cele mai mici salarii din UE. „Noroc” cu navetiştii care se mulţumesc cu puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

România continuă să fie codaşă în clasamentul privind cuantumul salariului minim pe economie, din Uniunea Europeană. Doar două state membre UE îşi plătesc muncitorii cu salarii mai mici decât la noi. Marile firme au noroc cu muncitorii navetişti.

Ei vin la muncă din satele învecinate oraşelor şi se mulţumesc cu minimul pe economie cât încă mai cresc în gospodării o pasăre, ori mai au rezerve de ouă, lactate, făină sau mălai.

Aproape trei sferturi din angajaţii fabricilor din zona industrială a Buzăului vin din comunele vecine. 

Maria locuieşte în Ţinteşti şi merge zilnic la serviciu în oraş, la o fabrică de reciclare. Se mulţumeşte cu banii pe care îi câştigă, deoarece facturile casei şi mâncarea nu necesită foarte mari cheltuieli. 

”Mulţi din comună merg la un abator de păsări, la croitorii şi la o firmă de reciclare deşeuri. Se plăteşte cu minim pe economie, cum se ştie, 25.500 lei, că s-a mai mărit. Ne descurcăm greu, dar tot e bine că avem de lucru”, spune Maria Grama, localnică din Ţinteşti.

buzau

Foto I.B. 

La aceeaşi fabrică de reciclare din zona industrială a Buzăului lucrează şi consăteanul ei, Iulian. Parcurge cei cinci, şase kilometri până la serviciu cu autobuzul, pentru care plăteşte lunar în jur de 60 de lei.  

„Merită să facem naveta la oraş pentru că distanţa este mică, transportul nu este scump şi aici, în comună, nu avem alternative. Suntem mulţi din Ţinteşti cu locuri de muncă în Buzău, iar salariile sunt mulţumitoare pentru că nu avem aceleaşi cheltuieli ca ale celor din oraş”, ne spune Iulian Ion.
buzau

Foto I.B. 

În ultimii ani, pentru a aduce navetiştii la fabricile din oraş, firma de transport din Buzău s-a extins în 48 de localităţi din 11 comune. 

La Vadu Paşii, majoritatea populaţiei active lucrează la firme de confecţii, abatoare şi firme de construcţii din municipiul Buzău. Majoritatea câştigă salariul minim pe economie.

”Am muncit numai în oraş şi am fost mulţumit. În străinătate nu aş pleca, pentru că nu mi-ar fi mai bine. Aici sunt printre cele mai mici salarii, e adevărat, dar depinde şi cum te chiverniseşti. Când iau salariu, mai întâi plătesc datoriile, apoi, mai văd eu”, ne mărturiseşte Ion, din Vadu Paşii, angajat la o firmă de pază din oraş.

buzau

Foto I.B. 

Oficiul European de Statistică a publicat recent primele date pe 2022 privind salariile minime pe economie ale ţărilor Uniunii Europene. România are al treilea cel mai mic salariu minim, respectiv 515 euro, din blocul comunitar, în timp ce Luxemburg este ţara cu cel mai mare venit minim lunar, care ajunge la 2.257 de euro.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite