ALEGERI PREZIDENŢALE 2014. Duminica alegerilor, zi de sărbătoare pentru oamenii de la ţară, din judeţul Buzău (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Gomoeşti, sat de câmpie de lângă Buzău, mersul la vot este un adevărat ritual, mai ales printre bătrâni. Nu îşi pun mari speranţe în noul preşedinte, oricare ar fi el. Cu toate astea, în ziua alegerilor prezidenţiale 2014, se simt datori să voteze, cum o fac de fiecare dată când sunt alegeri. În plus, este încă o bună ocazie de a se întâlni cu vecinii şi de a purta hainele cele bune.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Soţii Codin şi Ileana Gheorghe şi-au programat de la primele ore ale zilei ca după slujba de la biserică să meargă la vot. 

Pentru un astfel de eveniment, şi-au scos hainele bune de la naftalină, pentru că, spun ei, alegerile trebuie tratate cu respect. ”Nu poţi să mergi aşa cum stai încasă, trebuie să te îmbraci altfel, pentru că acolo te întâlneşti cu toată lumea bună”, ne-a spus tanti Ileana.

Drumul până la secţia de votare l-au făcut pe jos, pentru că nu stau departe de şcoala din sat, în care au fost instalate cabinele şi urna de vot. Pe traseu, soţii Gheorghe au mai cooptat şi câţiva vecini care le-au ieşit în cale. ”Haideţi la vot, poate o să ne majoreze pensia”, i-a îndemnat, moş Codin, pe câţiva dintre sătenii pe care i-a întâlnit pe la porţi.

image

Pentru moş Codin şi Ileana Gheorghe, mersul la vot a fost o împlinire. Faptul că au pus ştampila pe buletinul cu viitorul preşedinte al ţării i-a făcut să simtă că au un rol în societate. ”Am speranţa că o să fie o schimbare, dar să fie una cinstită, iar noul preşedinte să lase hoţia în urmă şi să vină cu omenia”, ne-a declarat moş Codin, la scurt timp după ce a votat. 

Venirea la secţia de votare a fost un prilej pentru cei doi soţi să-şi revadă consătenii şi să depene amintiri împreună cu aceştia.  

Şi cei mai spăraci dintre localnicii din Gomoeşti au simţit nevoia să meargă la urne, pentru a-şi alege preşedintele

Chiar dacă au renunţat de mulţi ani să spere la mai bine, soţii Iosif, văcarii satului, s-au urcat în căruţă şi au mers la votare. ”Mergem la vot pentru că aşa e normal şi sperăm să nu mai fie atâta înşelătorie. Eu unul nu mai cred că o să fie mai bine, dar trebuie să votăm”, ne-a spus Stavăr Iosif, unul dintre localnicii care s-au prezentat duminică la vot.  

În jur de 300 de suflete mai vieţuiesc în cătunul Gomoeşti, aflat la doar opt kilometri distanţă de oraşul Buzău. Cei mai mulţi sunt bătrâni, pentru că tinerii au părăsit demult satul în căutarea unor condiţii mai bune de trei.

Pe aceeaşi temă

ALEGERI PREZIDENŢALE 2014 ACL acuză că la Buzău zeci de cereri de urnă mobilă nu au fost însoţite de acte medicale

Prezenţa la vot alegeri prezidenţiale 2014. Totul despre procedura de vot

Prezenta la vot alegeri prezidenţiale 2014. Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot

Prezenţa la vot alegeri prezidenţiale 2014. Tinerii trebuie să iasă la vot

Top 10 comunităţi româneşti din lume şi oraşele în care votează la alegerile prezidenţiale din 2014

Alegeri prezidenţiale 2014: cine sunt cei 14 candidaţi pentru Cotroceni

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite