Ziua în care a început „fenomenul Piaţa Universităţii“, după un miting al PNŢCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitingul din aprilie 1990 Arhivă Fundaţia Corneliu Coposu
Mitingul din aprilie 1990 Arhivă Fundaţia Corneliu Coposu

La 22 aprilie 1990, Piaţa Universităţii a fost declarată „Zonă liberă de neo-comunism”. Totul a început cu un miting organizat de PNŢ CD, principalul partid de opoziţie.

La 22 aprilie 1990, în Piaţa Aviatorilor din Bucureşti, PNŢCD a organizat un miting la care au participat 100.000 de manifestanţi. Liderii principalului partid de opoziţie au organizat manifestaţia ca răspuns la decizia FSN-ului de a participa la alegerile libere de după Revoluţie. 

O parte dintre manifestanţi au ocupat Piaţa Universităţii din Bucureşti, unul dintre locurile-simbol ale Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989.

Până la 13 iunie s-a manifestat în Piaţă, apoi mii de mineri au fost aduşi în Capitală pentru a pune capăt demonstraţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii. 

„Golaniada“ a durat 53 de zile şi mii de oameni care au ieşit în fiecare seară în stradă. A fost cel mai amplu protest din istoria României şi cea mai mare manifestare anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.

piata universitatii

Pe aceeaşi temă:

Ion Andrei Gherasim, şeful de cabinet al lui Corneliu Coposu: „Minerii au distrus casa Seniorului. Şi-au făcut nevoile în ea“

INTERVIU Nicolae Raţiu: „Pentru Ion Raţiu, tatăl meu, Ion Iliescu a fost mereu Ceauşescu 2“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite