Vier Pfoten cere Guvernului să interzică eutansia maidanezilor sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii ONG-ului Vier Pfoten au demarat, luni, la Curtea de Apel Bucureşti „procedurile legale menite să determine Guvernul să oprească uciderea în masă a câinilor fără stăpân“. Măsura vine în urma protestului organizat sâmbătă în Capitală, la care au luat parte câteva sute de oameni.

Reprezentanţii Vier Pfoten susţin că au anunţat autorităţile că eutanasierea câinlor fără stăpân nu va ajuta în niciun fel la soluţionarea problemei maidanezilor.

“Vom lua toate măsurile necesare pentru a convinge Guvernul să oprească această lege şi să adopte una care să creeze bunăstare atât pentru oameni, cât şi pentru câini. Acţiunea legală de la Curtea de Apel este prima etapă, având în vedere că sezonul uciderilor a început deja”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii Vier Pfoten Internaţional.

Reprezentanţii organizaţiei spun că Normele de aplicare a noii legi conţin unele prevederi care contrazic alte legi şi devin, astfel, inaplicabile. „Spre exemplu, potrivit normelor de aplicare a Legii 258/2013 de gestionare a câinilor fără stăpân, autorităţile locale pot încredinţa gestionarea câinilor fără stăpân oricărei companii private. În schimb, potrivit legii 258/2013, concesiunea se face doar către anumite entităţi cu competenţe specifice“, susţin iubitorii de animale.

O altă problemă ridicată de activişti ţine de faptul că unităţile administrative pot intra una pe teritoriul celeilalte, având libertatea să „colecteze şi să elimine câinii“. De asemenea, un alt aspect negativ, după cum susţin cei care constestă legea ce permite eutansierea maidanezilor, ar fi accesul dificial al persoanelor fizice în adăposturile muncipalităţii, acolo de unde se pot adopta animalele fără deţinător.

„Proprietarii de câini sunt obligaţi să anunţe autorităţile locale atunci când pleacă de acasă mai mult de două săptămâni. În orice altă ţară, o asemenea prevedere legală se aplică doar deţinuţilor eliberaţi condiţionat“, se revoltă reprezentanţii ONG-ului.

Cu alte cuvinte, iubitorii de animale spun că Normele legii care permite eutansierea maidanezilor sănătoşi neadoptaţi sau nerevendicaţi „tratează câinii ca pe nişte deţinuţi şi descurajează adopţiile, încurajând fraudele şi afacerile locale ilegale de omorâre a câinilor“.

Vier Pfoten spune că a raportat deja peste 70 de cazuri de nereguli din adăposturile publice şi cazuri de cruzime asupra câinilor fără stăpân, care includ „otrăviri, focuri de armă şi alte metode barbare de ucidere“.

Iubitorii de animale, în stradă

Sâmbătă, în jur de 300 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de eutanasiera câinilor fără stăpân. La manifestaţie au luat parte reprezentanţii mai multor ONG-uri din ţară, iubitori de animale şi cetăţeni străini nemulţumiţi de situaţia din România.

Protestul a fost organizat la sediul Guvernului, iar manifestanţiii au fost înarmaţi cu pancarte pe care erau scrise mesaje împotriva eutanasierii patrupedelor, unii dintre ei având candele aprinse. La manifestaţiei au fost aduşi şi câţiva câini.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică a lansat prima campanie care promovează strângerea maidanezilor

ASPA: Îngrijitorii de la noul adăpost al municipalităţii sunt deţinuţi din penitenciarul Rahova. Primăria plăteşte pentru ei circa 20.600 de lei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite