VIDEO REPORTAJ Valea Piersicilor, râpa uitată în care au fost executaţi Antonescu şi Rîmaru

0
0

Locul în care şi-au găsit sfârşitul mareşalul Antonescu, Ion Rîmaru sau Gheorghe Ştefănescu „Bachus“ se numeşte Valea Piersicilor. Singurul element care mai aduce aminte de faptul că aici au fost executaţi condamnaţii la moarte este un monument dedicat mareşalului Antonescu, amplasat dincolo de gardul închisorii.

„Trăiască România!“, ultimele cuvinte ale mareşalului Ion Antonescu sau ieşirea isterică a „omului-lup“ Rîmaru - „Vreau să trăiesc! Chemaţi-l pe tata, el este de vină!“ sunt doar câteva dintre evenimentele care au avut loc în zona din spatele Fortului 13 Jilava, pe terenul numit Valea Piersicilor, locul în care erau executaţi condamnaţii la moarte.

GALERIE FOTO cu celule în care au stat Ion Antonescu şi Ion Rîmaru, înainte de a fi executaţi

Fortul 13 a fost construit în 1884, după planurile belgianului Henri Brialmont, ca fort militar în cadrul centurii de apărare a Bucureştiului şi a început să fie folosit ca puşcărie începînd cu anul 1907, când au fost întemniţaţi aici o mare parte dintre ţăranii care au participat la Răscoala din acel an.

Şefi de stat, criminali şi evazionişti

Între 1948 şi 1964, Fortul 13 a fost folosit de comunişti ca închisoare de tranzit pentru opozanţii regimului, iar terenul din spate, numit ulterior Valea Piersicilor sau Valea Plângerii, a fost considerat cel mai potrivit loc pentru execuţii. 

Astfel, în acest loc au fost împuşcaţi la data de 1 iunie 1946 mareşalul Ion Antonescu, ministrul de externe Mihai Antonescu, comandantul Jandarmeriei Picky Vasiliu şi Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei. Pe lângă aceştia, care au condus la un moment dat destinele ţării, tot aici, la 23 octombrie 1971, a fost executat şi Ion Rîmaru, celebrul criminal şi violator în serie care a terorizat Capitala la începutul anilor ’70, dar şi Gheorghe Ştefănescu, protagonistul celui mai celebru caz de evaziune fiscală din Epoca de Aur. Ştefănescu, cunoscut sub numele de „Bachus“ a fost executat în decembrie 1981, după ce au fost găsite în locuinţa sa 19 kilograme de aur şi peste două milioane de lei. Conform legendei, când a fost întrebat de Ceauşescu ce de ce a strâns atâţia bani, Ştefănescu i-ar fi răspuns: „Vroiam să dărâm regimul“. Aceeaşi legendă spune că, în noaptea de dinaintea execuţiei, lui „Bachus“ i-a albit complet părul. 

Îngropaţi în cimitirul comunei

În majoritatea cazurilor, victimele erau îngropate in cimitirul comunei Jilava, aflat la o distanţă de aproximativ cinci kilometri de inchisoare. Acesta avea o parcelă specială pentru deţinuţii împuşaţi la Penitenciarul Jilava. Pentru eviatarea problemelor, celor mai cunoscuţi dintre cei executaţi nu li s-au pus cruci. Este şi cazul lui Rîmaru, despre care se crede că este îngropat la Jilava, dar nu există nicio probă care să sprijine această ipoteză.   

Ion AntonescuS-a născut la Piteşti, la 15 iunie 1882. A fost ataşat militar la Londra şi Paris, comandant al Şcolii Superioare de Război, şef al Marelui Stat Major, ministru de război. Din 4 septembrie 1940 până pe 23 august 1944 a fost prim-ministru al României şi apoi şef al statului. Antonescu a luat decizia de a intra în cel de-al doilea război mondial, de partea Germaniei.

Iona RîmaruS-a născut la Caracal, la 12 octombrie 1946 şi fost un asasin în serie care a terorizat Bucureştiul în anii 1970 - 1971. Era student la Medicină Veterinară şi fost condamnat pentru trei omoruri deosebit de grave, un omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri şi mai multe furturi şi tâlhării. Îşi ataca victimele, numai femei singure şi de regulă blonde, doar în nopţile furtunoase. Se crede că era necrofil si canibal, multe dintre victime prezentând muşcături.

VIDEO Procesul Mareşalului Ion Antonescu
image
image

ATENŢIE IMAGINI ŞOCANTE! Execuţia Mareşalului Ion Antonescu

București


Ultimele știri
Cele mai citite