UPDATE: Circul Globus, la un pas de închidere. În spate se coace o jonglerie imobiliară de 18 milioane de euro. Pentru animale nu s-a găsit nicio soluţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul pe care se află menajeria şi depozitele circului, a cărui activitate depăşeşte jumătate de veac, a fost retrocedat la sfârşitul lunii trecute. Autorităţile din Bucureşti habar nu au ce se va întâmpla cu animalele care au distrat ani la rând milioane de români.

Update, ora 11:50: Emilian Papagheorghiu, şeful Direcţiei de Cultură a Primăriei Capitalei, în administraţia căreia se află circul Globus, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul" că ştie de situaţie, însă această problemă nu poate fi rezolvată de direcţia pe care o conduce.

„Nu ştiu cum a putut fi retrocedat un astfel de teren, mai ales că situaţia durează de câţiva ani. În acest context m-a sunat Brânduşa (directorul circului Globus) acum câteva zile la ora 5.30 şi mi-a spus <Ce să fac? Vine executorul!> Asta e situaţia în România. Un prost aruncă o piatră în lac şi alţi deştepţi se chinuie s-o scoată. Orice teren ar avea Primăria, nu poate fi folosit pentru că animalele ar trebui transportate la fiecare spectacol", a mai spus Papagheorghiu.

Edilii iau în calcul mai multe variante pentru desfiinţarea Circului de stat Globus. Prima variantă presupune ca terenul să fie declarat de utilitate publică, prin hotărâre de Guvern, iar proprietarul să fie recompensat cu pământ în altă parte. A doua variantă ar fi ca circul să fie mutat, cel mai probabil la marginea Bucureştiului.

Conducerea circului a obţinut acordul proprietarului pentru a continua să funcţioneze în această clădire până la sfârşitul stagiunii, adică până pe 12 iunie.

După această dată, dacă autorităţile nu vor reuşi să găsească o soluţie, Circul Globus se va închide. Toate animalele vor fi mutate de aici, iar fără ele nu se vor mai putea organiza spectacole.

În spatele întregii poveşti se coace însă, cel mai probabil, un tun imobiliar. Miza este terenul de 9 hectare din sectorul 2 al Capitalei.

„În acest moment, în zona circului, valoarea unui metru pătrat de teren variază între 1.600 şi 2.000 de euro", a declarat Radu Zilişteanu, analist imobiliar. În aceste condiţii, întreaga afacere cu terenul de la Globus s-ar ridica la circa18 milioane de euro.

Angajaţii Circului au început deja să mute o parte din recuzita instituţiei care se află pe terenul retrocedat. Mai exact, este vorba despre o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi, dar şi de un teren pe care îşi aveau locuinţele o parte dintre angajaţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite