Foto Un cunoscut restaurant din centrul Capitalei a fost amendat cu 20.000 de lei: „Este inadmisibil”

0
Publicat:

Un cunoscut restaurant din inima Capitalei a fost închis temporar și amendat de ANPC, după ce comisarii au descoperit că acesta nu dispunea de autorizațiile necesare de la Primărie, Pompieri și de la Direcția Publică. Pe lângă mizerie și mucegai, comisarii au constatat numeroase nereguli, printre care și produse congelate ținute la temperatura camerei. 

ANPC a dispus închiderea temporară a localului. Foto ANPC
ANPC a dispus închiderea temporară a localului. Foto ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a precizat că acest control a fost efectuat de reprezentanți ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Sector 5. Luat în vizor a fost operatorul economic SC Zamorex București SRL (Restaurantul Elisabeta) din Capitală. Anunțul a fost făcut vineri, 27 septembrie. 

Operatorul economic s-a ales cu o amendă în valoare de 20.000 de lei, iar comisarii au dispus oprirea definitivă de la comercializare a 57 de kilograme de produse alimentare neconforme. 

În plus, ANPC a dispus închiderea temporară a localului până la momentul în care neregulile constate vor fi remediate și urmează să fie făcută o propunere de închidere a unității pentru maximum șase luni. 

Este inadmisibil ca un restaurant care funcţionează în inima Capitalei să prezinte asemenea nereguli grave şi o totală lipsă de respect faţă de siguranţa consumatorilor! Faptul că unii operatori economici ignoră norme esenţiale de igienă şi securitate este revoltător. Nu putem şi nu vom tolera astfel de practici! Vom lua măsuri drastice şi exemplare pentru a proteja sănătatea consumatorilor, iar cei responsabili vor suporta cele mai aspre sancţiuni pe care le prevede legea, pentru astfel abateri”, a spus preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca. 

ANPC a transmis că operatorul economic nu a putut prezenta autorizația de funcționare eliberată de Primărie, dar nici avizele DSP și ISU. 

Nereguli descoperite de ANPC la restaurantul Elisabeta din Capitală.
Nereguli descoperite de ANPC la restaurantul Elisabeta din Capitală. Foto ANPC

Comisarii care au efectuat controlul au remarcat următoarele nereguli: scări de acces rupte sau deteriorate, tavan cu infiltrații, vopsea exfoliată, fire electrice neizolate în mod adecvat, produse nesigure, pereți laterali murdari, cu zone de tencuială căzută și praguri deteriorate, paviment cu ciobituri, crăpături și acumulare de praf, tubulatura cu praf și grăsime, hote cu acumulări de grăsime, plită cu strat gros de grăsime și arsură. 

În plus, restaurantul folosea un utilaj abatitor cu mucegai, aparate de aer condiționat cu grad de uzură avansat, spații frigorifice neigienizate, cu chedere cu mucgeai, cu grilajele cu acumulare de gheață în strat gros. În plus, tăvile de coacere și recipientele folosite pentru prepararea mâncărurilor prezentau un grad avansat de uzură, camera frigorifică de depozitare era deteriorată și neigienizată, cu praguri rupte, cu strat gros de murdărie. 

În plus, comisarii ANPC au mai găsit materii prime decongelate ținute în contact direct cu pavimentul, produse congelate (înghețată, papanași, gogoși de profiterol) la temperatura camerei, materii prime – produse nesigure - fără elemente de identificare, depozitate în spații neigienizate, folosirea unor semipreparate (paste fierte și congelate) fără a ține cont de recomandările producătorului, adică de a fi consumate imediat după gătire. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite