Tudorache îl acuză pe Nicuşor Dan de dezinformare după decizia suspendării avizului de mediu pentru PUZ în Pădurea Băneasa şi Herăstrău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, afirmă că decizia prin care Tribunalul Bucureşti a suspendat avizul de mediu pentru PUZ Sector 1 va fi contestată, precizând se va demonstra că, atât Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, cât şi europarlamentarul USR Clotilde Armand, au dezinformat când au susţinut că zone din Pădurea Băneasa şi din Parcul Herăstrău ar urma să devină construibile, iar sectorul ar fi fost ”desfigurat”

Tudorache declară că nu va fi tăiat niciun copac din Pădurea Băneasa, iar Parcul Herăstrău este zonă protejată, aflată în administrarea Primăriei Capitalei.

”Dacă a nu lăsa să se taie niciun copac din Pădurea Băneasa înseamnă a desfigura, atunci înseamnă că nu cunoaştem limba română. Prin acest PUZ, se trece Pădurea Băneasa din intravilan în extravilan, ceea ce înseamnă că nu se va mai tăia niciun pom. Eu salvez pădurea”, a declarat Tudorache.

Întrebat în legătură cu faptul că asociaţiile civice care au contestat Planul de Urbanism pentru Sectorul 1 afirmă, într-un document adresat în aprilie Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti că suprafeţele din Pădurea Băneasa indicate în proiect nu fac parte din intravilanul sectorului, Dan Tudorache a declarat că planşele s-au modificat.

”Eu nu mai vreau să se construiască în Pădurea Băneasa!”, a susţinut primarul.

În ceea ce priveşte Parcul Herăstrău, primarul Sectorului 1 a precizat că acesta este zonă protejată aflată în administrarea Primăriei Capitalei.

”Se va demonstra că tot ceea ce au spus este sau dezinformare crasă sau neştiinţă sau prostie. Au dezinformat cetăţenii Sectorului 1”, a afirmat Daniel Tudorache, referindu-se la Nicuşor Dan şi la Clotilde Armand, contestatari ai proiectului. 

Tudorache a precizat că firma care a realizat Planul de Urbanism Coordonator al Sectorului 1, Vego Concept Engineering, şi-a oferit gratuit serviciile şi că o astfel de ofertă nu putea fi refuzată. El a susţinut că Vego Concept Engineering a realizat astfel de proiecte şi pentru alte sectoare ale Capitalei. Întrebat dacă firma are alte contracte cu Primăria pe care o conduce, edilul a negat.

”Dispune suspendarea executării Deciziei nr. 3/23.03.2020 şi Avizului de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II a Contencios Administrativ şi Fiscal în termen de 5 zile de la comunicare”, a decis marţi Tribunalul Bucureşti, la solicitarea mai multor asociaţii civice care contestă Planul de Urbanism al Sectorului 1.

Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a scris marţi pe Facebook: ”Tribunalul Bucureşti a suspendat astăzi avizul de mediu pentru PUZ sector 1, prin care deveneau construibile părţi din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa şi alte spaţii verzi din sectorul 1. Acţiunea a fost iniţiată de 5 ong-uri: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului - Odai şi Asociaţia Protecţia Lacului Băneasa”.

Potrivit acestuia, ”fără avizul de mediu, Gabriela Firea şi Daniel Tudorache nu mai pot înainta cu PUZ-ul care ar fi desfigurat Sectorul 1”.

”Este procesul cu nr. 169 câştigat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pe litigii de mediu, construcţii şi protejarea patrimoniului”, a mai scris Nicuşor Dan.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a precizat că ”judecata s-a desfăşurat în mod fulger”.

”Astăzi a avut loc primul termen de judecată, s-au judecat intervenţia noastră principală, excepţiile şi fondul, respectiv tot astăzi am primit şi pronunţarea. Dintre motivele invocate, menţionăm: încălcarea legii mediului 195/2005 întrucât numeroase spaţii verzi au fost încadrate ca zone construibile; încălcarea legii apelor 107/1996 întrucât zonele de protecţie a malurilor lacurilor au devenit şi ele construibile; nefundamentarea corectă a avizului de mediu, întrucât planşele PUZ-ului nu prevedeau clar şi concludent ce modificări face acest PUZ, deci nu putea fi evaluat corect nici impactul său de mediu”, a transmis Asociaţia.

”Avem o veste mare pentru primarul PSD de la Sectorul 1 şi ''sponsorul'' care a încercat să transforme Pădurea Băneasa şi Parcul Herăstrău în cartiere de blocuri: Tribunalul Bucureşti a suspendat avizul de mediu pentru PUZ-ul ticălos făcut de PSD şi sateliţii lui. (Ce părere aveţi dle ministru Costel Alexe? Am avut sau nu dreptate?)”, a scris pe Facebook şi Clotilde Armand.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite