Şcolile - în paragină, banii UE - necheltuiţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sferturi din unităţile de învăţământ din Bucureşti, cuprinse în programul de reabilitare a Băncii Europene de Investiţii, sunt lăsate să se degradeze. Reabilitarea clădirilor în

Trei sferturi din unităţile de învăţământ din Bucureşti, cuprinse în programul de reabilitare a Băncii Europene de Investiţii, sunt lăsate să se degradeze.

Reabilitarea clădirilor în care învaţă elevii bucureşteni a fost una dintre promisiunile prin care Traian Băsescu şi Adriean Videanu au ajuns primari ai Capitalei în 2004 şi, respectiv, 2005. Astăzi, aproape toate proiectele celor doi se dovedesc a fi unele dintre marile dezamăgiri ale Bucureştiului. Început de mai bine de doi ani, proiectul reabilitării instituţiilor de învăţământ s-a derulat în proporţie de doar 10% .

Din cele peste 200.000.000 de euro alocate pentru proiectul de reabilitare a şcolilor pe banii Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), au fost cheltuite numai 20.000.000 de euro, a precizat ieri prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu. El i-a convocat pe directorii şcolilor şi pe reprezentanţii administraţiei locale pentru a descoperii care sunt motivele întârzierilor.

Programul de reabilitare datează din 2003 şi a fost reactualizat acum o lună. Din cele 102 şcoli cuprinse în proiect, se lucrează la numai 23 de unităţi de învăţământ.

Proiecte greşite

"Reprezentanţii sectoarelor au spus că sunt proiecte ca acum 30 de ani. Laboratoare care nu mai respectă standardele actuale", a explicat Deaconescu. El a adăugat că la 79 de unităţi şcolare din Capitală nici nu au început lucrările, iar clădirile se degradează văzând cu ochii. El mai spune că primul pachet, în care sunt cuprinse 11 şcoli, are o întârziere de cinci luni a termenelor de execuţie. Primăria Capitalei, cea care gestionează fondurile BEI şi care organizează licitaţiile, confirmă întârzierile.

Directorii şcolilor şi reprezentanţii prefecturii reclamă calitatea lucrărilor, însă Primăria Capitalei anunţă că nu a decontat până acum nicio lucrare de proastă calitate. Derularea Proiectului BEI a fost atacată şi de primarul sectorului 5, Daniel Marian Vanghelie, care a spus că nu mai aşteaptă ca Primăria Capitalei să înceapă reabilitarea şcolilor din zona lui administrativă. El a anunţat că se va apuca de şcoli cu proiecte proprii, chiar dacă în sectorul 5 starea clădirilor unde învaţă copiii este cea mai proastă din Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite