Scandal între primarii Sectoarelor 3 și 4. Băluță îl acuză pe Negoiță că a copiat designul unui vortex

0
Publicat:

Scandalul dintre primarii Sectoarelor 3 și 4 a ajuns în instanță. Judecători au emis o ordonanță prin care Sectorului 3 îi este interzis să folosească imaginea vortexului.

Pasajul Europa Unită (macheta) și Pasajul spre A2 (în lucru) - colaj foto
Pasajul Europa Unită (macheta) și Pasajul spre A2 (în lucru) - colaj foto

La începutul lunii aprilie, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, îi acuza pe cei din Sectorul 3 că și-au însușit proprietatea intelectuală a conceptului pasajului Europa Unită (intersecția străzii Turnu Măgurele cu bd. Metalurgiei). Este vorba despre suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală „tip Vortex” aplicată la pasajul rutier suprateran care s-ar regăsi și în conceptul folosit de Primăria Sectorului 3 la pasajul spre A2 (Autostrada Soarelui).

Îmi exprim însă regretul și dezamăgirea că proprietatea intelectuală a conceptului pasajului Europa Unită a fost însușită de către Sectorul 3 al Capitalei, fără respectarea celor mai elementare norme deontologice și de protecție oferite de lege proprietății intelectuale. Cu alte cuvinte, Sectorul 3 a copiat fără scrupule proiectul sectorului nostru!”, acuza Daniel Băluță, care a postat pe Facebook și un clip cu vortexul.

În aceeași postare, Băluță arată că vortexul este un concept la care o echipă de specialiști a muncit timp de doi ani și promitea că nu va lăsa lucrurile așa. Astfel, acuzațiile de furt intelectual au fost înaintate instanțelor de judecată. 

Conceptul architectural al construcției de iluminat public de tip Vortex este, din aprilie 2023, înscris la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, iar Primăria Sector 4 a cerut și înscrierea lui la OSIM. 

Ordonanță președințială

Tribunalul București a decis miercuri, 17 mai, să admită cererea de ordonanță președințială solicitată de primarul Sectorului 4. 

„Admite cererea de ordonanţă preşedinţială. Obligă pârâtul (Primarul Sectorului 3) să înceteze orice act de utilizare, în orice formă sau mod, cu privire la ”suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex” aplicată la pasaj rutier suprateran”. decizia nu este definitivă.

Pe fondul cauzei (proprietatea intelectuală și drepturi conexe) este intentat un alt proces de către Primăria Sectorului 4 care nu are deocamdată stabilit primul termen de judecată. În acest dosar, Daniel Băluță solicită ca Primăria Sectorului 3 să nu mai folosească designul, să furnizeze informații relevante privind sursa, maniera în care au fost obținute schițele operei și să plătească daune morale de 10 lei și cheltuieli judiciare.

Ce spune Robert Negoiță

Primăria Sectorului 3 a autorizat pasajul de la ieșirea spre autostradă pe 28.01.2022, potrivit datelor de pe panoul de șantier, iar la vremea respectivă pasajul arăta diferit, potrivit randărilor publicate, scrie Hotnews.

„Asta este o chestie pe care proiectanții trebuie să o spună pentru că noi nu facem proiectare, noi facem execuție. Avem un contract de proiectare, disputa nu este de ieri, de azi, dânșii au impresia că am copiat proiectul dumnealor, proiectanții noștri ne-au transmis o adresă că așa ceva nu există, că proiectul nostru este original și e asumat de dânșii. Și dacă ar fi să fie o problemă, nu e problema noastră, e problema proiectanților. Nu mai știu să vă zic cum îi cheamă pe proiectanți, este o societate. Eu am văzut niște imagini, într-adevăr seamănă, dar e proiect unicat, nu e copiat”, a explicat Negoiță pentru sursa citată.

Robert Negoiță a postat în urmă cu două zile imagini cu lucrările la acest pasaj, inclusiv cu palmierii care vor fi amplasați acolo.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite