Scandal între Primăria Capitalei şi ONG-urile care organizează mâine marşul bicicliştilor: Primăria ne încalcă drepturile. PMB: E un eveniment ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul bicicliştilor are loc mâine de la ora 14.30 FOTO Dorin  Constanda
Marşul bicicliştilor are loc mâine de la ora 14.30 FOTO Dorin  Constanda

Mâine, 10 martie, în Capitală urmează să aibă loc un marş pe două roţi organizat de ONG-urile nemulţumite de faptul că biciliştii nu pot circula în siguranţă prin Bucureşti. În replică, reprezentanţii Primărie Generale au anunţat că organizatorii evenimentului încalcă legea, promovând un „eveniment ilegal“.

Marşul bicicliştilor din acest an începe cu scandal între organizatori şi reprezentanţii municipalităţii. În timp ce Oraganizaţia pentru Transport Alternativ din România (OPTAR) şi Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB), cele două ONG-uri care au pus la cale protestul pe două roţi, susţin că Primăria Generală încearcă să le încalce dreptul la „exercitarea libertăţii de exprimare“, reprezentanţii municipalităţii susţin că organizatorii marşului nu au obţinut aprobarea Comisiei de Analiză şi Avizare a Cererilor pentru Desfăşurarea Adunărilor Publice din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), prin urmarea, evenimentul nu ar trebui să aibă loc.

CBB: Atitudinea Primăriei, abuzivă şi lipsită de responsabilitate

Organizatorii marşului susţin că au depus o notificare cu privire la desfăşurarea evenimentului încă din luna ianuarie, care a fost înregistrată de PMB. De asemenea, aceştia susţin că Primăria trebuia în termen de 48 de ore să anunţe evenutualele motive legale pentru care marşul nu ar fi putut să aibă loc, dar nu bicicliştii nu au primit niciun răspuns în cele două zile prevăzute de lege.

„Pe 7 mai s-a comunicat că notificarea protestului a fost reînregistrată cu numărul 118/6/29.04.2014. Menţionăm că reînregistrarea unui document este, conform Codului Penal, un fals. În documentul primit se precizează  că cererea nu poate fi soluţionată favorabil. În luna aprilie, organizatorii au fost chemaţi la Comisia de Ordine Publică din cadrul Primăriei, la trei luni dupa ce marşul îndeplinea deja formele legale de organizare. Neoficial, ni s-a comunicat faptul că primarul Sorin Oprescu nu este de acord cu marşul. Acest dezacord nu este stipulat în Legea 60/1991“, susţin bicicliştii.

De asemenea, bicicliştii susţin că lipsa autorizaţiei ce permite desfăşurarea marşului atestă faptul că Primăria Capitalei „face un abuz, fiind lipsită de responsabilitate şi manifestănd dispreţ pentru drepturile cetăţenilor“.

În replică, reprezentanţii Primăriei au explicat că marşul de mâine nu este autorizat, iar printre motive se numără faptul că, potrivit legii, nu se pot  desfăşura simultan mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee.

„În zilele de 9, 10 si 11 mai, în Capitală se desfăşoară manifestări de amploare cu ocazia sarbătoririi Zilei Europei. Una dintre aceste manifestări este Festivalul Muzicilor de Fanfară, care se desfăşoară pe traseul Piaşa Unirii – Piaţa Constituţiei. Cererea OPTAR şi a Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti coincide cu traseul paradei şi locul de desfăşurare a Festivalului, deja aprobat de către Comisie“, precizează reprezentanţii PMB. De asemenea, aceştia susţin că pe traseul marşului „se desfăşoară lucrări edilitare“, un alt lucru care nu permite avizarea evenimentului.

Totodată, cei din Primărie susţin că cele două ONG-uri care s-au ocupat de organizarea marşului nu au făcut altceva decât să promoveze o acţiune ilegală, ignorând legislaţia şi siguranţa oamenilor.

CBB: Mergem înainte cu evenimentul

Deşi Primăria Capitalei nu a avizat marşul de mâine, organizatorii spun că evenimentul va avea loc, pentru că se respectă legea. Bicicliştii vor da startul evenimentului la ora 14.30, atunci când şi-au propus să pornească de la intrarea Parcului Herăstrău, de acolo de unde au plecat şi anul trecut.

Aceştia vor mărşălui pe următorul traseu : Bulevardul Mareşal Constantin Prezan - Arcul de Triumf – Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff - Piaţa Victoriei - Şoseaua Nicolae Titulescu - Pasajul Basarab - Şoseaua Grozăveşti - Întoarcere la intrarea Grozăveşti - Şoseaua Grozăveşti - Pasajul Basarab - Şoseaua Nicolae Titulescu - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Bulevardul Regina Elisabeta - Bulevardul Schitu Măgureanu - Pod Izvor - Splaiul Independenţei - Bulevardul Libertăţii - Bulevardul Naţiunile Unite - Strada Izvor - Calea 13 Sepembrie - Bulevardul Libertăţii - Bulevardul Unirii - Bulevardul Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite