Protest spontan în Piaţa Victoriei faţă de Noul Cod Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi bucureşteni au ieşit miercuri seară din casă pentru a protesta faţă de noua formă a Codului Penal, pe care aceştia îl acuză profund incorect. Manifestanţii au început să se adune încă de la ora 18.00, protestul fiind anunţat pe Facebook.

Protestatarii ieşiţi în Piaţa Victoriei se opun schimbărilor Codului Penal, modificări prin care s-ar încuraja corupţia şi prin care demnitarii ar scăpa de anchetări, aceştia votându-şi, practic, o superimunitate. Modificările Codului Penal au fost de altfel extrem de contestate atât de opinia publică naţională cât şi de mai multe foruri internaţionale. 

„Prin modificările aduse ieri Codului Penal, USL continuă obiectivele loviturii de stat de anul trecut, intenţionând în mod vădit să pună sub control justiţia, instituţiile mas-media, să diminueze capacitatea instituţiilor create cu greu, precum ANI şi DNA, de a face faţă corupţiei şi abuzurilor pe care le fac oamenii politici. Aceste modificări sunt dramatice şi dărâmă 10 ani de muncă şi de activitate a instituţiilor anticorupţie din România, instituţii specializate exact în lupta împotriva corupţiei. Regimul USL are ca obiectiv clar să fie ferit de justiţie şi să acapareze toată puterea sau cel puţin să facă inutilă puterea judecătorească“, este descris evenimentul pe pagina de Facebook.

În egală măsură, Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.

De altfel, amendarea Codului Penal, votată ieri în Parlament, a stârnit reacţii de îngrijorare din partea partenerilor externi ai României, iar modificările au atras şi atenţia Comisiei Europene.

În ceea ce-i priveşte pe oficialii europeni, Direcţia Generală pentru Justiţie, condusă de comisarul Viviane Reding, a refuzat să comenteze amendamentele aduse Codului Penal din România, declarând că acestea vor fi reflectate în raportul de Cooperare şi Verificare (MCV) din luna ianuarie, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, în cadrul unei conferinţe de presă.

ONG-urile se opun amendamentelor

Cum era de aştepta, socetatea civilă a reacţionat promt la modificările care au fost făcute ieri de parlamentari la Codul Penal. Organizaţiile semnatare protestează faţă de practicile adoptate de Parlament şi cer păreşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite