Povestea fabuloasă a regizoarei care va ridica de la zero primul teatru privat din Bucureşti şi legătura cu scriitorul francez Pascal Bruckner
0Bucureştiul va avea primul teatru privat graţie unui vis nebunesc al regizoarei Chris Simion – Mercurian. Autorizaţia de construcţie, prin care Proiectul „Griviţa 53” devine o realitate, a fost semnată vineri, 15 aprilie.
O iniţiativă începută în urmă cu şase ani de către o regizoare, preluată mai apoi de o întreagă comunitate de iubitori ai teatrului şi artei în general, repetă istoria actualului Teatru Nottara. În urmă cu 75 de ani, acesta devenea primul teatru privat din Bucureşti, graţie arhitectului / inginer constructor Liviu Ciulley, nimeni altul decât tatăl prestigiosului regizor Liviu Ciulei.
De această dată, primul teatru privat din Bucureşti construit de la zero în Bucureşti în ultimii 70 de ani va fi ridicat graţie regizoarei Chris Simion – Mercurian, femeia care a învins cancerul şi care şi-a vândut terenul moştenit de la o bunică pentru a da viaţă unui teatru independent.
„După o lungă perioadă, în care am traversat nenumărate stări, de la simpla aşteptare a unui răspuns, la disperarea că pierdem fondurile norvegiene, am primit autorizaţia de construire pentru Proiectul Griviţa 53 – primul teatru construit împreună”, a scris regizoarea Chris Simion – Mercurian pe contul său de socializare, despre o iniţiativă care s-a bucurat de sprijinul a peste 10.000 de cititori unici, parteneri şi sponsori.
„Sunt şase ani de când am început să visăm şi fiecare, în felul său, a contribuit la acest vis... Nu ne dorim să facem acest teatru cu orice preţ. Şi-atunci, am o satisfacţie personală când văd oameni care, mai presus de funcţii, statut sau crez politic, se alătură demersului, sprijină şi înţeleg că nu este despre ego, ci exact despre renunţarea la ego”, a mai mărturisit Chris Simion – Mercurian, mulţumind tuturor celor care au ajutat la „construcţia unui spirit”.
„Un vis frumos este astăzi mai aproape de realitate”, a mărturisit şi viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, pe contul său de socializare. „Primăria Municipiului Bucureşti a emis astăzi autorizaţia de construcţie pentru o nouă clădire a unui teatru, în Griviţa 53... Datorită ţie, Chris-Simion Mercurian, vom avea primul teatru construit împreună”.
Primele piese de teatru ale lui Pascal Bruckner, create pentru „Griviţa 53”
Chris Simion – Mercurian este cea care l-a adus în România pe celebrul Pascal Bruckner, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bine vânduţi scriitori francezi ai momentului, în urmă cu mai bine de două decenii. Şi tot ea este cea care l-a determinat pe acesta să scrie şi prima piesă de teatru, în 2019, o dramatizare după romanul „Crăciun la palat”. O carte care s-a născut după un Crăciun petrecut de scriitorul francez la reşedinţa preşedintelui Sloveniei. „Crăciunul preşedintelui” este prima piesă de teatru scrisă de Pascal Bruckner pentru „Griviţa 53”.
Premiera mondială a piesei „Crăciunul Preşedintelui”, la Râmnicu Vâlcea, semnată de Pascal Bruckner şi regizată de Chris Simion Mercurian; Foto Teatrul Anton Pann
Pascal Bruckner însuşi spunea la finele lui 2019: „Pe Chris o ştiu de 20 de ani. M-a surprins de fiecare dată. M-am întrebat dacă spectacolele făcute de ea au mai mare succes decât cărţile mele. Sunt gelos pe succesul ei. Glumesc, evident. Sunt mândru...Ştiu că în curând se vor juca în Bucureşti spectacolele ei: „Crăciunul Preşedintelui” şi „Cu ce vă servesc?” - primele piese de teatru pe care le-am scris. Chris a avut o contribuţie la asta pentru că de câţiva ani mă încuraja să scriu dramaturgie... Aceste texte le-am scris pentru Chris şi pentru proiectul ei nebun cu „Griviţa 53”, construcţia primului teatru independent de la zero”
Omul care i-a marcat destinul
Premiera sa a avut loc la Râmnicu Vâlcea, un oraş de care Chris Simion – Mercurian s-a îndrăgostit în urmă cu mai bine de un deceniu, şi unde cei doi au povestit despre prietenia de peste două decenii care-i leagă, cum a început şi ce speranţe de viitor au.
„În urmă cu trei ani, i-am sugerat să scrie teatru, pentru că scrie foarte bine dialog. La vremea respectivă nu se vedea a fi dramaturg. În momentul în care i-am scris că am vândut casa bunicii, iar cu banii am cumpărat un teren pe care vrem să construim un teatru, într-o lună de zile m-am trezit pe email cu prima lui piesă de teatru – „Crăciunul preşedintelui”, povestea Chris Simion – Mercurian în 2019, la Vâlcea, despre cum a luat naştere Proiectul Griviţa 53, dar şi prima piesă de teatru a acestuia.
O piesă despre care avea să mărturisească că: „Este una dintre cele mai bune piese de teatru pe care eu le-am citit până în momentul acesta. Şi citesc un pic dramaturgie. I-am spus-o şi lui – cred că scrie mai bine teatru decât scrie eseu sau proză. E inspirată un pic din absurdul lui Eugen Ionesco”.
„Primul teatru construit împreună”, cunoscut drept proiectul „Griviţa 53” sau „G 53”, reprezintă baza unei mişcări teatrale independente, al cărei preşedinte onorific este chiar Pascal Bruckner. Numele acestuia vine chiar de la poziţionarea terenului pe care se va construi clădirea teatrului: Calea Griviţei 53. Terenul a fost cumpărat cu banii obţinuţi din vânzarea casei bunicii lui Chris Simion - Mercurian. Regizoarea a iniţiat şi Festivalul Undercloud şi a înfiinţat Compania D’AYA, în urmă cu două decenii, tot în urma unei discuţii cu scriitorul francez Pascal Bruckner.
Regizoarea româncă Chris Simion Mercurian şi scriitorul francez Pascal Bruckner în 1999 în Bucureşti şi apoi în 2019 în Vâlcea Foto colaj
Un vis născut în urmă cu două decenii: propria trupă şi propriul teatru
Cei doi s-au cunoscut pe când Chris Simion era pe băncile facultăţii, „ca un basm”, cum avea să declare ea mai târziu. În 1999, după ce i-a citit cartea „Copilul Divin»” – „cel mai bun roman al lui din tot ce a scris până în momentul acesta”, a hotărât să-l dramatizeze. Iar primul spectacol regizat de Chris Simion s-a transformat în examen de facultate pe scena Teatrului de Comedie. Atunci, românca s-a decis să-l invite pe autor la premieră. I-a scris o scrisoare în care-i mărturisea că nu are bani pentru transport, masă şi cazare, dar se oferă să-l găzduiască în propria casă. „În ´99, să-l inviţi pe Bruckner în România era un adevărat SF. Era aproape inabordabil”, a mărturisit Chris Simion la Vâlcea.
În ciuda răspunsului primit două săptămâni mai târziu, nu a crezut că scriitorul va veni în România, dar miracolul s-a produs: „A venit şi a fost dragoste la prima vedere!”. Primul spectacol regizat de Chris Simion, după romanul lui Pascal Bruckner, a făcut înconjurul lumii.
După spectacol, a sfătuit-o să-şi facă propria trupă şi propriul teatru.
Abia un an mai târziu, a înţeles sensul spuselor scriitorului care provenea dintr-o ţară - reper la nivel de teatru independent. Am lucrat pe patru dramatizări făcute de mine după romanele lui.
„Cei 20 de ani de lucru cu el m-au sprijinit foarte mult să susţin mişcarea independentă din România şi să fac tot ce mi-a stat în putere să contribui la ce a devenit astăzi teatrul independent”, a mai recunoscut regizoarea Chris Simion - Mercurian despre visul care a devenit o realitate de la sfârşitul acestei săptămâni, odată cu semnarea autorizaţiei de construcţie a primului teatru privat din Bucureşti – „Griviţa 53”.