Pasajul Doamna Ghica: Se așteaptă recepția tablierului metalic pentru a se continua lucrările

0
Publicat:

Muncitorii care lucrează la Pasajul Doamna Ghica se pregătesc de montarea predalelor care sunt deja achiziționate și servesc drept cofraj pentru placa de beton, a spus Cristian Hiver, directorul Trustului de Clădiri Metropolitane, compania Primăriei Capitalei și constructorul pasajului, care a subliniat că momentan se așteaptă recepția tablierul matalic montat anul acesta, la finalul lunii martie.

Foto: Arhivă / Facebook
Foto: Arhivă / Facebook

De asemenea, Cristian Hiver a afirmat că este obligatorie etapa intermediară de recepție a tablierului metalic pentru a nu avea probleme la recepția finală a podului. El a precizat că se știe că unele pasaje nu au fost recepționate în București și oferă ca exemplu Pasajul Basarab. 

El a subliniat pentru G4Media că procedura este mai grea decât s-ar fi așteptat, dar subliniază că lucrările nu au fost oprite. „Mai departe, ca să punem predalele de beton peste tablier, procedura ca la carte este să terminăm partea de recepție pentru a fi în conformitate. Noi ne-am aprovizionat și cu macarale și cu tot ce avem nevoie și așteptăm să terminăm această procedură pentru că este important să luăm lucrurile într-un pas corespunzător și bine definit”, a declarat șeful companiei municipale, contructorul pasajului.

Care este explicația

Explicația pentru prelungirea duratei de recepție a tablierului de la Pasajul Doamna Ghica, a fost dată de conferențiarul universitar Ionuț Răcănel de la Facultatea de Construcții București, care  a spus că subcontractorul din Italia, firma Scandiuzzi, care a furnizat scheletul metalic al podului, se află la prima sa lucrare de o asemenea anvergură în România și a avut nevoie de mai mult timp pentru pregătirea documentelor. „Antreprenorul străin cu care s-a lucrat a venit cu multe elemente modificate față de proiectul inițial ca să poată transporta tronsoanele de tablier care au fost mai mici și asta a însemnat un număr mai mare de suduri”.

Potrivit acestuia, în România nu s-au mai făcut poduri de îmbinări tubulare asemenea Pasajului Doamna Ghica. „Multora li se pare atipică și mulți au întrebat asta, răspunsul este că s-a dorit altceva în Capitală, iar soluțiile alternative care ar fi fost cu grinzi de beton conduceau și la costuri mult mai mari, consumul de materiale era mult mai mare și erau probleme de ordin tehnic, de reorganizare a intersecției, pentru că intersecția trebuia traversată cu o singură deschidere ca să nu fie intervenții la liniile de tramvai. Sunt mai multe argumente care au contat la soluția aceasta, inclusiv de ordin estetic și pe bună dreptate spune lumea că e mai complicată decât cele uzuale pe care le vedeți de exemplu la Pasajul de la Berceni, cu grinzi normale, și atunci s-a căutat și antrepenor care să poată să facă structura aceasta. Deci acestea sunt motivele unei durate mai îndelungate de execuție.”, a spus expertul Ionuț Răcănel.

Cu toate acestea, recepția tablierului metalic nu va afecta termenul de finalizare a lucrărilor de la Pasajul Doamna Ghica, care este prevăzut pentru sfârșitul lunii august 2023,  a mai afirmat șeful Companiei Municipale Trustul de Clădiri Metropolitane. 

Gabriela Firea din PSD, care va candida la Primăria Capitalei, și consilierul general PSD Marius Pavel au acuzat recent că Pasajul Doamna Ghica nu va fi finalizat în termen și că, dacă va fi terminat până în martie 2024, „vom fi fericiți”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite