Nicuşor Dan estimează că preţul gigacaloriei va creşte cu peste 100 de lei.  Cum explică faptul că bucureştenii nu au căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, la Europa FM, că preţul gigacaloriei va creşte cu peste 100 de lei, până la valoarea de 600 de lei.

 Potrivit acestuia, Consiliul General va decide cât din această valoare va subvenţiona municipalitatea.

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit News.ro.

„Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, a precizat sursa citată.

Nicuşor Dan a precizat că, în prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul reprezintă subvenţie plătită de municipalitate.

Întrebat de ce nu au căldură bucureştenii, primarul Capitalei a transmis că problemele actuale în furnizarea agentului termic derivă din faptul că ELCEN nu a terminat reviziile, iar Vest Energo şi CET Griviţa nu funcţionează. 

„Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie”, a spus Nicuşor Dan, precizând că mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul.

El a amintit că vara aceasta s-au realizat lucrări de reparaţii a avariilor şi a estimat că iarna aceasta va fi puţin mai bine decât în precedenta.

„Am semnat finanţarea cu Comisia Europeană pentru 210 kilometri de reţea principală, aproximativ 300 de milioane de euro, o să începem această lucrare din vara anului viitor. Contractele sunt atribuite pe alţi 40 de kilometri şi la fel o să facem în cursul anului viitor. Sunt relativ optimist că o să reuşim să achiziţionăm ELCEN. O parte din problemă e că avem într-o companie transport, într-o companie producţia de energie”, a adăugat primarul general.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite