Nicușor Dan a anunțat când își dorește organizarea referendumului promis bucureștenilor

0
Publicat:

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, vineri seara, că și-ar dori organizarea referendumului privind problemele de urbanism și cea de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, simultan cu alegerile parlamentare, deoarece cele prezidențiale „sunt mai emoționale”.

Nicuşor Dan: Un referendum e ca un fel de alegere FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicuşor Dan: Un referendum e ca un fel de alegere FOTO Inquam Photos / George Călin

În primul rând, că acest referendum răspunde la două probleme mari, și eu sunt un primar care am avut un mandat de 3 ani și jumătate, am făcut niște lucruri, pe altele nu le-am făcut, dar ar fi fost total, total neonest să nu atrag atenția în momentul de maximă vizibilitate care sunt mizele, sau care sunt obstacolele pentru orice primar al Bucureștiului, care vin de la nivel central”, a declarat Nicușor Dan, la DIGI 24,  întrebat dacă își dorește să organizeze referendumul promis simultan cu alegerile programate deja.

Primarul General al Capitalei a afirmat că una dintre problemele pe care vrea să se axeze referendumul este urbanismul,  a cărui elemente „afectează traficul”.

Una, faptul că primarul e responsabil de trafic, și e foarte bine ca primarul municipiului să fie responsabil de trafic. Dar, elementele care afectează traficul vin din modul în care se construiește, și primarul general dă autorizații numai pe 7% din suprafața orașului, și atunci, bineînțeles că dacă am avea inspectorat de stat în construcții, care ar controla, ar fi altfel. Dar nu îl avem, si atunci eu doresc să dau autorizație de construire pentru a avea responsabilitatea totală pe trafic”, a explicat Dan.

Iar cea de-a doua problemă, potrivit edilului Capitalei este cea legată de bani, care „nu e de acum, durează de cel puțin 20 de ani.” „Din impozitele și taxele bucureștenilor o parte mult prea mare se duce la sectoare. Și în felul ăsta avem 7 primării care au fiecare niște bugete așa și așa, și nimeni nu face proiectele mari de care orașul are nevoie”, a adăugat Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei a explicat că din punct de vedere formal, pentru a se organiza un referendum trebuie să existe un acord între primar și majoritatea din consiliul General, adăugând că o parte din negocierea necesară o va purta „și la vârful partidelor și cu oamenii care formează majoritatea din consiliu și cu președinții organizațiilor din București”.

Un referendum e ca un fel de alegere, adică trebuie să existe secții de vot, trebuie să existe comisii, și atunci fiind un cost, ar fi păcat ca el să nu fie simultan cu una din aceste alegeri”, a adăugat Nicușor Dan afirmând că își dorește să fie organizat simultan „cu unul din cele două tururi de prezidențiale, sau cu parlamentarele, probabil că cel mai logic ar fi cu parlamentarele, că celelalte sunt mai emoționale”.

Primarul general al Capitalei a promis în discursul de pe 9 iunie, când a primit un nou mandat din parte bucureștenilor, că va convoca o serie de referendumuri locale, cu aprobarea Consiliului General, legat de împărțirea banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, dar și pentru a decide cine va răspunde de partea urbanistică.

„De ani de zile, Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare”, a spus Nicușor Dan, amintind despre faptul că bugetul abia ajunge pentru întreținerea infrastructurii existente, motiv pentru care nu se pot face planuri de dezvoltare.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite