Nela Enache, bibliotecara îndrăgostită de folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibliotecara de la Şcoala nr. 36 din Capitală cântă în timpul liber muzică populară la petreceri alături de soţul său, cu care formează trupa „Nocturn“.

Pasiunea pentru cântat a Nelei Enache, cunoscută cu numele de scenă Ella, s-a manifestat încă din copilărie. Prima apariţie în faţa unui public a avut-o la nici şapte ani, pe scena Căminului Cultural din comuna natală. Oamenii au îndrăgit-o imediat, aşa că reprezentaţiile au curs lanţ.

A început să participe la concursuri intercomunale şi interjudeţene, unde interpreta melodiile din repertoriul Irinei Loghin şi a lui Benone Sinulescu. Talentul l-a moştenit de la tatăl său, iar mai târziu şi l-a şlefuit la Şcoala Populară de Artă.

“Cânt de când mă ştiu. Când eram copil obişnuiam să merg pe câmp, să pasc vacile. Mă retrăgeam şi cântam melodii ale marilor interpreţi de muzică populară. Preferata mea încă din adolescenţă este Maria Cornescu. Am şi timbrul vocal foarte apropiat de al ei”, spune Nela.

Duet cu soţul

La sutele de spectacole de la Sala Palatului şi la Sala Polivalentă la care a participat, Nela a cântat pe aceeaşi scenă cu mari artişti de muzică populară. “Am trăit o mare emoţie de fiecare dată când întâlneam nume mari ale muzicii populare româneşti ca Maria Ciobanu sau Irina Loghin”, mai spune solista de muzică populară. La spectacole l-a cunoscut şi pe soţul său, Eugen Stan, alături de care avea să întemeieze o formaţie, care în prezent poartă numele de „Nocturn“.

Nela lucrează de 15 ani ca bibliotecar la Şcoala nr.36 din Capitală şi spune că este foarte mulţumită cu ceea ce face. Elevii sunt premiaţi în funcţie de cât de mare este fişa cu cărţi solicitate în anul respectiv. “Iubesc mult copiii. La fiecare sfârşit de an şcolar le pregătesc celor mai fideli micuţi cititori câte o diplomă. Pe unii i-am motivat să citească mai mult”, mai spune femeia.

Cărţile o inspiră

Volumele pe care le citeşte au devenit o sursă de inspiraţie pentru melodiile de muzică populară pe care le compune. “Iubesc poezia. Îmi plac Minulescu, Eminescu, Coşbuc. Citesc zilnic poezii. Am şi mai multă inspiraţie când compun versurile melodiilor după ce citesc poeme”, explică Nela.
Femeia este foarte pasionată de ceea ce face şi susţine că dacă ar fă să o ia de la capăt ar face acelaşi lucru. “Cânt la lansări de carte, dar şi la Revelioane, botezuri, nunţi sau pur şi simplu petreceri în restaurante. Vara se câştigă bine din astfel de activităţi”, mărturiseşte Nela Enache.
 
Ce-i place

“Îmi place să fiu cochetă, să fac cumpărături, să mă plimb în parc şi să călătoresc. Iubesc pastele, pizza şi peştele”, explică bibliotecara

Ce nu-i place

“Nu-mi place să fumez şi să pierd nopţile. Din păcate, obişnuiesc să pierd nopţile prin prisma pasiunii mele pentru muzica populară, fiindcă sunt invitată să cânt noaptea de cele mai multe ori”, spune Nela. 

Întrebări şi răspunsuri

Înainte de a fi bibliotecară cu ce v-aţi ocupat?

Am lucrat la un institut de proiectări ca desenator tehnic. Nu eram foarte împlinită cu ceea ce făceam, iar profesia de bibliotecar a fost cea mai bună alegere pe care o puteam face.
 
Copilul dvs. are talent la muzică?

Mihai, fiul meu de 23 de ani, a cochetat aproape patru ani cu chitara bass. Acum lucrează la o companie de telefonie mobilă la relaţii cu publicului. I se potriveşte foarte bine ceea ce face.

Profil
Născută: 9 martie 1965, Gratia, judeţul Teleorman
Studii: A absolvit Şcoala Populară de Artă Bucureşti, 1985
E studentă în anul al II-lea la Română-Franceză
Experienţă: numeroase premii la festivalurile „Cântarea României“ şi la alte concursuri naţionale de muzică populară

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite