Medicul Vasile Velea anunţase că se va sinucide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PREMEDITARE: Vasile Velea i-a spus unei asistente că vrea să-şi ia zilele, însă aceasta a crezut că glumeşte. Fostul general de armată s-a sinucis, ieri dimineaţă, aruncându-se de etajul şapte al Spitalului de Oftalmologie, unde era doctor epidemiolog.

Vasile Velea, unul dintre cei mai cunoscuţi epidemiologi din România, a mers ieri la spital ca la o zi de muncă obişnuită. A vorbit cu colegii şi, chiar dacă de ceva timp era depresiv, nimeni nu s-a gândit vreo clipă că vrea să-şi pună capăt zilelor.
„El i-a spus unei asistente cu câteva zile în urmă că a terminat-o cu viaţa, dar femeia nu a crezut că vorbeşte serios“, a spus directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, Monica Pop. Gestul doctorului, apreciat şi lăudat de toţi colegii de breaslă, i-a şocat pe aceştia. „Soţia sa, de asemenea epidemiolog, a aflat cel mai târziu ceea ce s-a întâmplat, pentru că, pur şi simplu, nu îndrăzneam s-o sunăm“, a mai spus Monica Pop.

Înainte să se arunce în gol, Vasile Velea a lăsat un bilet în care îşi cerea scuze pentru suferinţa provocată şi a lăsat câteva indicaţii, despre bani, nepoţelul său, dar şi despre cimitirul la care vrea să fie înmormântat.

Sinucidere tip „dramă existenţială”
Doctorii psihologi au încercat să explice, pentru „Adevărul“, motivele care l-au determinat pe medic să se sinucidă. Psihologul criminalist Tudorel Butoi a declarat că toate gesturile medicului conduc către ipoteza unei sinucideri premeditate.

„Doctorul şi-a calculat fiecare gest, a scris chiar în biletul de adio că a achitat cavoul din Cimitirul Ghencea. Înainte să se arunce era calm şi hotărât. Este o sinucidere de tip dramă existenţială“, a explicat Tudorel Butoi.
El a adăugat că motivele producerii tragediei sunt cel mai probabil un cumul al problemelor personale şi sociale. „Faptul că fusese demis de la spitalul Militar, furtul maşinii şi probabil şi alte probleme s-au acumulat, în timp, şi au condus în final la moartea doctorului“, a explicat Butoi.

„Personalitate paranoidă-introvertă“

Psihologul Hanibal Dumitraşcu a declarat că medicul epidemiolog a ales special să se sinucidă într-un spaţiu public, la spital, şi nu acasă pentru ca membri familiei sale să nu asiste la sinucidere. „Faptul că a dat detalii despre înmormântare e un ultim semn al dorinţei de a nu arunca povara morţii pe urmele familiei. De asemenea, trădează pe lângă depresia adâncă şi că era o personalitate de tip paranoid-introvert, tipicar, extrem de analitic“, a explicat Hanibal Dumitraşcu.

Prima cădere, acum cinci ani
Potrivit directorului Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, Vasile Velea a suferit prima cădere în urmă cu cinci ani, când a fost concediat de la Spitalul Militar. Ultima lovitură pentru doctor a fost luni dimineaţă, când maşina sa un Ford, i-a fost furată.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite