Locatarii blocurilor din Capitală vor fi nevoiţi să plătească pentru anveloparea termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reabilitarea blocurilor ar putea fi întreruptă pentru moment. FOTO Adevărul
Reabilitarea blocurilor ar putea fi întreruptă pentru moment. FOTO Adevărul

Reabilitarea termică a blocurilor din Capitală cu bani de la primărie ar putea fi întreruptă pentru moment din cauza mai multor probleme întâmpinate de administraţiile locale. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, susţine că măsurile impuse de Uniunea Europeană nu sunt în sprijinul cetăţenilor şi că este nedrept pentru ca ei să plătească pentru anveloparea blocurilor.

În prezent, reabilitarea termică a blocurilor din toate sectoarele din Capitală se face cu bani de la primărie, fără ca locatarii blocurilor să plătească vreun ban pentru acest serviciu. Însă cu noul program de reabilitare  lansat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional, prin care se finanţează doar 60% din totalul costurilor, situaţia s-ar putea schimba pentru cei ale căror blocuri nu au fost încă reabilitate.

În noul program lansat de Uniunea Europeană, locatarii trebuie să contribuie financiar cu sume între 10 şi 30% din costurile totale ale reabilitării, în funcţie de veniturile individuale. În condiţiile date, locuitorii blocurilor din Bucureşti care vor fi nevoiţi să plătească se pot considera discriminaţi faţă de cei care au beneficiat până în prezent de reabilitare termică gratuită.

Pentru a rezolva această problemă, Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, a trimis mai multe memorii atât în atenţia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea, cât şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Liviu Dragnea, cu gândul că aceştia vor lua măsuri şi vor face demersurile necesare pentru schimbarea legislaţiei.

„Una din probleme rezidă în faptul că unii bucureşteni nu au plătit nimic pentru reabilitare, primăria suportând integral costurile de până acum, iar alţii ar putea avea de plată de-acum încolo, la reabilitarea termică din fonduri europene, ceea ce poate conduce la discriminare", a declarat pentru B365.ro primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu

Primarul Sectorului 2 a mai precizat faptul că dificultăţile în ceea ce priveşte procesul de reabilitare au apărut din cauza că nici până în prezent nu au fost elaborate normele ordonanţei de urgenţă, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu toate că ele ar fi trebuit terminate până la sfârşitul lunii noiembrie 2012, motiv pentru care demersurile sunt blocate momentan.

În cazul în care primăria va continua să reabiliteze blocurile pe bani europeni, şi nu cu fonduri venite de la bugetul local, aşa cum este în prezent, primăria va fi nevoită să impună cetăţenilor să cotizeze în funcţie de veniturile fiecăruia pentru terminarea lucrărilor de reabilitare. „Proiectul de norme prevede că, dacă se optează pentru fonduri europene, blocurile care urmează a se face vor avea aceeaşi schemă de finanţare, în care locatarii plătesc în funcţie de venituri”, a adăugat primarul Sectorului 2.

Mai puţine blocuri reabilitate pe bani europeni

Totodată, pentru a putea lua parte la programul de reabilitare termică din fonduri date de Uniunea Europeană, conform normelor specificate în ordonanţa de urgenţă 63/2012 primăria ar avea nevoie de aprobarea unanimă a proprietarilor din blocuri, lucru dificil de realizat după cum demonstrează experienţa din trecut a asociaţiilor de locatari.

Acordul unor proprietari este cu atât mai greu de obţinut cu cât aceştia sunt plecaţi în străinătate sau au închiriat apartamentele unor cetăţeni străini. „În practică s-a demonstrat că numai în cazuri extrem de reduse (maxim 2% din numărul total de asociaţii) au existat hotărâri luate în unanimitate şi numai în cazurile asociaţiilor cu număr redus de apartamente. În consecinţă, în aproximativ 98% din asociaţiile înscrise în programul local nu s-a putut obţine un astfel de cvorum”, a menţionat Onţanu.

Primăria Sectorului 2 susţine că a pregătit trei cereri de finanţare a lucrărilor de reabilitare termică cu bani oferiţi de Uniunea Europeană pentru un număr de 60 de blocuri, cu toate că în programul de anvelopare din fonduri de la bugetul local sunt incluse de zece ori mai multe blocuri.

„În aceste condiţii, decât să fac 60 de blocuri cu fonduri UE, unde ar trebui să-i pun pe locatari să-şi plătească cota parte (n.r. - între 10-30% în funcţie de venituri), mai bine renunţăm la finanţarea europeană şi facem cele 600 de blocuri deja aprobate în programul primăriei, unde costurile sunt zero pentru locatari. Oricum, Primăria Sectorului 2 este pregătită financiar pentru a asigura toate costurile din fonduri bugetare”, a adăugat Onţanu.

Potrivit cerinţelor Uniunii Europene, ratele de co-finanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi date în funcţie de numărul de familii din blocuri cu venituri reduse, după schema:

  • 30% vor fi achitaţi de către autorităţile locale, 10% vor fi daţi din contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;
  • 20% vor fi achitaţi de către autorităţile locale, 20% vor fi daţi din contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;
  • 10% vor fi achitaţi de către autorităţile locale, 30% vor fi daţi din contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 550 de euro.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite