Ioana Maria Vlas: Toţi banii de la FNI, adică 3.400 de miliarde de lei vechi s-au dus pe case, pe vile, în gaura neagră care a fost „Curentul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două zile după ce a fost eliberată, „mama FNI“ a dat un interviu pentru „Adevărul de Seară“. Ioana Maria Vlas se plânge de probleme cu greutatea, cu banii şi cu acomodarea la liniştea din „libertate” şi spune că îşi doreşte să pescuiască toată ziua.

Ioana Maria Vlas, fosta administratore de la SOV Invest, a fost eliberată în urmă cu două zile de la penitenciarul Târgşor. Ea a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru prăbuşirea FNI, dar a fost eliberată condiţionat cu aproape trei ani mai devreme după o decizie a magistraţilor Tribunalului Prahova.
„Mama FNI“ s-a întors în apartamentul de două camere de pe strada Matei Basarab din centrul Capitalei, care aparţine unui nepot. Ea se plânge că nu mai are niciun ban de când statul român i-a blocat contul în care îi era virată pensia de 28 de milioane de lei vechi pe care o lua de la soţul ei care a murit în urmă cu 15 ani.
Vlas a dezvăluit că va colabora cu o revistă, pentru care va scrie articole pe domeniile economic şi politic pentru a-şi câştiga existenţa. Ea susţine că visul ei ar fi să se mute lângă o baltă, să pescuiască toată ziua, să-şi cumpere un măgar gri şi o cotigă.

Rep: Cum a fost prima zi în libertate?
IMV: Păi în primul rând am dormit foarte prost. Am ajuns acasă pe seară, m-au vizitat nişte vecini, mi-au adus flori şi mi-au urat bun venit. Am stat de vorbă cu ei şi pe la 0.30 m-am culcat, de fapt m-am pus în pat pentru că m-am foit toată noaptea. Mi se pare extrem de cald. La Târgşor este foarte frig şi mă obişnuisem acolo. În plus, mi-e greu să adorm singură în casă. La puşcărie mai dormeam cu încă opt femei şi mă obişnuisem cu sforăitul lor şi cu zgomotul. Ieri-dimineaţă am făcut piaţa şi azi-noapte m-am apucat de scris pe computer o carte despre Târgşor.
   
Rep: Ce planuri de viitor aveţi?
IMV: Astăzi (n.r. ieri) vreau să plec la Cluj să o văd pe mama care are 92 de ani. Este oarbă şi aproape surdă şi mi-e tare dor de ea. Mi-a spus să o văd măcar o dată înainte să moară. După câteva zile mă întorc în Bucureşti unde mai am câteva lucruri de rezolvat. Trebuie să îmi cumpăr haine pentru că nu mai îmi vin cele de dinainte să intre în închisoare: înainte aveam 70 de kilograme, acum am 94. Trebuie să mă prezint la un proces pe cauză civilă în dosarul FNA şi vreau să mă implic într-un proiect de ajutorare a închisorii din Târgşor pentru recuperarea fostei fabrici de textile. Am vorbit la o revistă să mă angajez, pentru că nu am niciun sfanţ. Am o pensie de 28 de milioane de lei vechi de la soţul meu care a murit în urmă cu 15 ani care intră într-un cont blocat de statul român. O să scriu pe domeniile economic şi politic pentru a mai face un ban. Am scris şi în urmă cu un an şi jumătate deci am experienţă în acest domeniu.

Rep: Ce părere aveţi despre presa românească?
IMV: Mai multă libertate ca acum nu a existat niciodată în România. Trebuie să mă pun la punct cu ziarele, pentru că în puşcărie am avut acces doar la televizor. Cu toate astea, am un dinte împotriva televiziunilor. Cum au putut să îl plângă, să îl victimizeze atât de mult pe Sorin Ovidiu Vîntu pentru că a stat şapte zile închis? El trebuia să fie arestat încă din 2003, nu de acum.

Rep: Unde sunt banii FNI?
Io nu am luat niciun leu din aceşti bani. A recunoscut şi Vîntu.
Toţi banii de la FNI, adică 3.400 de miliarde de lei vechi s-au dus pe case, pe vile, în participare din diferite societăţi comerciale, în gaura neagră care a fost „Curentul“. La Vîntu şi la apropiaţii lui.
S-au dus şi la unii investitori care şi-au retras banii la început. Au pierdut doar cei care au pus bani din decembrie 1999.

Rep: Spuneţi că Sorin Ovidiu Vîntu este creierul afacerii FNI. Credeţi că va plăti vreodată petnru asta?
Nu cred. Ştie mult prea multe lucruri despre mulţi oameni, atât din sfera politică cât şi din cea economică.

Rep: Ce vise mai are Ioana Maria Vlas?

IMV: Sunt o persoană realistă şi nu mai am nicio speranţă. Ca şi un vis, nu ca ceva realizabil, mi-aş dori să mă mut undeva lângă o baltă, poate lângă Mănăstirea Pasărea, că acolo e o apă frumoasă, şi să pescuiesc toată ziua. Aş vrea să îmi iau un măgar gri, o cotigă, un câine şi o pisică şi să am cât mai puţin de-a face cu oamenii.

Citiţi în „Adevărul“ de mâine-dimineaţă care sunt cele mai importante dovezi ale implicării lui Vîntu în afacerea FNI din punctul de vedere al lui Vlas



 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite