Ioana Maria Vlas: FNI-ul nu ar fi existat fără complicitatea expresă a statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Maria Vlas a vorbit ieri, din spatele gratiilor, pentru adevarul.ro despre cazul Sorin Ovidiu Vîntu. Fosta preşedintă a SOV Invest a comentat legăturile politice ale omului de afaceri, rolul lui Nicolae Popa în schema FNI, războiul dintre Vîntu şi Băsescu şi implicarea statului în frauda FNI.

"În mod normal Vîntu trebuie ţinut în arest. Trebuie să se încerce oprirea persoanei implicate în a infuenţa martorii. Arestul preventiv este o ultimă modalitate. Pentru a împiedica pe cineva, atunci când nu mai ai ce să faci că atacă un bun juridic. Are raţiune faptul că îl reţine. Pe de altă parte omeneşte vă spun că nu vreau să-l văd în închisoare pentru că este pentru el o suferinţă imesă. Eu nu-l urăsc pe Vîntu"

"El s-a comportat aşa cum este: un prădător fără milă şi fără scrupule. Cunoscându-l pe Vîntu cred că a avut legături cu puterea politică"

"De când mă ştiu eu toate dosarele mari s-au închis pe vicii de procedură. Mi se pare jenant să te duci în faţa judecătorului când nu ai dovezi. Toată povestea asta este un bluf fioros. Toată lumea îl plânge pentru dosarul cu FNI dar acum îl judecă pentru că l-a ajutat pe Nicoale Popa"

"Eu ştiu că Vântu l-a ajutat de când a plecat. Trebuia să fii idiot congenital ca să nu ştii că toată lumea aflase unde era Popa. Problema era când să iasă la suprafaţă. A trebuit să-l demoleze pe Geoană. Microinfracţiune scoasă la iveală într-un anumit moment: răfuiala dintre Vîntu şi Băsescu.  Este vorba de un proces politic"

"După cum este instrumentat dosarul ăsta de prost, cu tot felul de găuri, oare nu este chestie voită? În momentul în care tu te duci la prelungirea mandatului şi îţi lipsesc tot felul de actuleţe din dosarul respectiv tu, procurorul, înseamnă că nu ştii meserie. De când mă ştiu eu toate dosarele mari s-au închis pe vicii de procedură. Toată povestea asta este un bluf fioros. Toată lumea îl plânge pentru dosarul cu FNI dar acum îl judecă pentru că l-a ajutat pe Nicoale Popa"

"Viorel Popa a făcut toată treaba murdară din FNI, a luat-o pe coajă şi a luat 15 ani de puşcărie. Vîntu l-a scos din România şi l-a ajutat să stea acolo unde e ca să tacă din gură"

"Vîntu trebuia anchetat, judecat şi condamnat acum şapte ani. Mă oripilează ideea când aud pe toată lumea că Vîntu nu a semnat nimic. Faptul că acum a fost agăţat cu o infracţiune de trei parale este de un patetism ieftin. El este vinovat şi de faptul că l-a ajutat pe Popa deşi trebuia să-l ajute. Eu am semnat nişte hărtii, dar Popa a condus SOV Investul şi tot ce s-a făcut acolo s-a făcut de către el".

"FNI-ul nu ar fi existat fără complicitatea expresă a statului român. Bagi într-un fond privat 300 de miliarde? CEC-ul nu intra în această combinaţie dacă nu avea. Decebal Traian Remeş era implicat, ministrul de Finanţe. Ce a făcut Radu Vasile, s-a uitat la lună? Trebuia să fii orb şi surd să nu îţi dai seama că nu avea din ce să crească FNI-ul. Toată lumea îmi cerea nume politice. Aceste persoane nu au figurat în documentele FNI"

"Lăsaţi domne FNI-ul în pace. El este scos din urmărirea penală. Irinel Păun (n.r. procurorul care s-a ocupat de dosarul FNI) trebuia acuzat de favorizarea infractorulu"

"La un moment dat Viorel Popa a retras nişte bani. Eu am nişte principii: mă simţeam vinovată faţă de foştii mei angajaţi care aveau probleme. M-am gândit că dacă pot minţi să salvez acest dezastru, de ce să nu o fac?"

"Vîntu nu este trecut în nicio activitate lucrativă. El a recunoscut că este patron la Realitatea dar nu este trecut în acte (n.r. Sorin Ovidiu Vîntu este acţionar la zece firme, din datele de la Registrul Comerţului). Mi se pare o treabă absolut şobolănească să te ascunzi. Se ştia că o să se prăbuşească. Dacă cei 300 de miliarde băgaţi de CEC erau lăsaţi eu reuşeam să redresez. Când l-am întrebat pe trezorier mi-a spus că nu mai sunt"

"Irinel Păun a luat din expertiză ce a vrut. Sunt în puşcăriile României atâţia oameni care sunt bolnavi de moarte. Vreau să văd dacă are cineva curajul să-l acuze pe Irinel Păun pentru favorizarea infractorului"

"Cunoscându-l pe Vîntu cred că a avut legături cu puterea politică din 90 până acum. Vîntu nu a spus nimănui pe cine are la mână pentru că este un geniu.

Sunt convinsă că Viorel Popa ştie dar nu va spune niciodată. Ultima oară am vorbit cu Vîntu în 2003 la confruntare. M-a întrebat dacă poate să mă ajute şi i-am spus că nu vreau nimic de la el. Şi dacă mor de foame nu aş vrea nimic de la el. Pe Nicolae Popa trebuie să-l ajute pentru că a făcut toată treaba murdară pentru el. Din punctul acesta de vedere Vîntu este un om parolist şi este totuşi uman, cu toate că nu-l socotesc pe Vîntu uman"

"Eu nu m-am ascuns de Poliţia Israeliană. Eu în 2003 m-am predat dar m-au trimis acasă. Am vrut să se afle adevărul. Nu voiam să mor cu eticheta de hoaţă. Eu nu am luat niciun leu din acest cont. A recunoscut şi Vîntu. Toţi banii de la FNI, adică 3.400 de miliarde de lei vechi s-au dus pe case, pe vile, în participare din diferite societăţi comerciale, în gaura neagră care a fost „Curentul". La Vîntu şi la apropiaţii lui"

"La 20 mai 2000, Vîntu mi-a spus: şefa, pleci! O să îţi spăl imaginea. Eu nu am putut să spun decât un singur lucru: da, plec!"

"Teodor Irimescu m-a scos din România. Cu un Opel Tigra. Am ieşit din ţară pe la Vama Veche. Am luat avionul de la Sofia şi am mers la Tel Aviv. Aveam acolo un apartament închiria"

"Domnul Popa mi-a spus că trebuie să îmi scriu demisia. Eu eram numai maimuţa pe care o arăta la televizor şi în ziare. Eram atât de la capătul puterilor. A fost iadul pe pământ. Io sunt un om foarte tare! Ca dracu de tare! Dar atunci eram la capătul puterilor. Acest lucru a fost simţit de cine trebuia să fie simţit"

"Toţi ceilalţi 11 sunt condamnaţi pe aceleaşi capete de acuzare. Îmi pare rău de ei. Eu am nişte norme morale pe care cei din ziua de azi nu le au. Putea să îmi dea şi aurul din lume şi nu l-aş fi luat. Nu a vorbit cu Vîntu de când a plecat"

"Am luat din banii mei 10.000 de dolari pe care i-am dus cu mine în mod legal. Câtă vreme cât am stat în Israel aveam un cont de card cu care îmi făceam cumpărăturile. Contul era încărcat din România, ca să trăiesc din ei. 30.000 de dolari. Acuma sunt 80.000 de dolari. Contul a fost blocat. Am uitat de banii ăştia. Am aflat că Vîntu ar fi vrut să se bage în ei"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite