Gabriela Firea obţine o victorie: ELCEN trece în subordinea Primăriei Capitalei. Nicuşor Dan a votat pentru transfer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cet vest elcen foto mediafax

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de energie electrică şi termică ce furnizează agentul termic pentru RADET, va trece în subordinea Primăriei Capitalei. O ordonanţă în acest sens a fost adoptată marţi.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 61/2017 care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei, cu 218 voturi „pentru”, 44 „împotrivă” şi trei abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.         

Au votat „pentru” 132 de deputaţi PSD, 41 de deputaţi PNL, 17 de la UDMR, 12 de la ALDE şi 13 de la minorităţi.

Supriza cea mai mare vine din partea USR. Un singur deputat al partidului a votat „pentru”, acesta fiind chiar Nicuşor Dan, contracandidatul Gabrielei Firea la alegerile de anul trecut de la Primăria Capitalei.

„Un cadou făcut Gabrielei Firea”

În schimb, partidul USR susţine, pe pagina de Facebook, că transferul ELCEN la Primăria Capitalei este „un cadou făcut Gabrielei Firea de către guvernul Tudose fără nicio justificare economică”.

Deputata de Bucureşti Cristina Prună susţine că înainte de a cere achiziţia ELCEN, era de datoria administraţiei Firea să prezinte o viziune de dezvoltare credibilă pentru sistemul de alimentare cu energie termică, cu un plan de investiţii care să prevadă surse de finanţare clare şi condiţii care trebuie îndeplinite pentru accesarea fondurilor şi a termenelor asumate.

”Practic, nu avem nicio garanţie că serviciul de termoficare va fi îmbunătăţit în vreun fel. Şi dacă Primăria Capitalei eşuează în proiectul ELCEN-RADET şi falimentează producătorul de energie ce ne vom face cu sistemul energetic naţional care va pierde 8% din producţia de energie? Sunteţi pregătiţi să riscaţi întregul sistem energetic naţional de dragul unui proiect incert şi neclar susţinut de Primăria Capitalei?”, i-a întrebat deputata USR pe colegii parlamentari din coaliţia de guvernare.

Astfel, Uniunea Salvaţi România consideră că transferul ELCEN la Primăria Capitalei este doar o decizie politică şi nu una economică, fără un plan de investiţii corect şi un studiu de impact clar. USR susţine că soluţia cea mai potrivită pentru furnizarea agentului termic în Capitală este eliminarea controlului politic asupra companiilor care gestionează acest serviciu.

Prin intermediul ordonanţei, Ministerul Energiei va fi mandatat să transfere pachete de acţiuni deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic la unităţile administraţiei publice locale în vederea înfiinţării şi organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat,

Primăria va plăti         

Potrivit OUG, transferul nu se va face gratuit, pentru că ar fi ilegal, deci Primăria va trebui să plătească pentru a prelua termocentralele Elcen. Preţul va fi stabilit în urma unui mecanism detaliat în actul normativ.

„Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, atestat conform legii, ale cărui servicii vor fi achiziţionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. (...) Vânzarea pachetului de acţiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare şi valoarea nominală a pachetului de acţiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acţiunii la numărul de acţiuni vândute”, se arată în OUG. La valoarea nominală a acţiunilor, pachetul de acţiuni preluat de Primăria Municipiului Bucureşti valoarează 698 de milioane de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite