FOTOGALERIE „Zic bogdaproste dacă mănânc o dată pe zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de pensionari „taie” zilnic Bucureştiul în două pentru o farfurie de ciorbă caldă, la ocantină socială a Direcţiei de Asistenţă Socială Sector 6 din Ghencea.

FOTOGALERIE: Mai multe imagini cu pensionarii luând masa la cantină

Localul a fost deschis în urmă cu şase ani în curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, dar acum e mai plin ca niciodată. 

La ora 13.00, sala de mese este aranjată ca la restaurant, cu tacâmuri şi farfurii pentru fiecare dintre „oaspeţi” şi fiecare ştie să se aşeze la locul lui. Se aşterne liniştea şi toţi pândesc parcă năluca unui abur de mâncare.

Poveşti de sărăcie

„Azi avem ciorbiţă din fasole uscată, aveţi grijă să nu vă frigeţi că-i luată acum de pe foc”, avertizează cu voce tare una dintre bucătărese, mai ales că mulţi dintre bătrâni şi-au mai pierdut din simţuri din cauza vârstei. Sunt destui care au peste 80 de ani. Le e foame, dar aşteptând să se răcească ciorba, au timp de o glumă. „Câţi ani îmi dai? Hai, că sigur nu nimereşti”, ne provoacă răzând tanti Floarea, de 81 de ani, în timp ce îşi înmoaie pâinea în zeamă. Femeia care vine aici tocmai din Crângaşi a mai rămas pe lume doar cu băiatul ei de 50 de ani, imobilizat la pat, pe care trebuie să-l întreţină din pensia ei de 395 de lei, bani din care trebuie să-şi cumpere şi medicamente pentru care plăteşte lunar 100 de lei.

Începe să-şi spună of-ul şi doamna Maria, de 83 de ani, care vine la cantină de vreo patru ani pentru că pensia de 468 de lei nu-i ajunge pentru nici măcar pentru o masă pe zi. „Zic bogdaproste dacă mănânc odată pe zi. Şi atunci numai la cantină. Mai un ghiveci, mai o fasole. Primim şi cărniţă. Desert nu, avem noroc că se mai fac parastase aici şi primim de pomană mere, cozonaci şi colivă”, spune bătrâna.

Mănâncă laolaltă cu poetul Câmpeanu

După ce s-a văzut cu farfuria goală în faţă, nea Gheorghe pare singurul nemulţumit. „Să mărească polonicul! Eu mai vreau ciorbă”, ţipă el. Doamnele de la bucătărie servesc felul doi, carne cu cartofi, pentru a calma spiritele şi se aşterne din nou liniştea.

Bătrânii mănâncă pe nerăsuflate şi au grijă să „şteargă” cu pâine toată farfuria, pentru a fi siguri că pleacă cu stomacul plin acasă. Printre cei care mănăncă la cantină se numără şi scriitorul şi profesorul de teologie Liviu Câmpeanu, a cărui situaţie financiară este atât de precară încât masa principală şi-o asigură aici.










București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite