Focar de rujeolă într-o școala din București: patru copii afectați. 2.000 de cazuri la nivel național

0
Publicat:

O școală din București se confruntă cu un focar de rujeolă, după ce patru copii au prezentat simptome clare ale bolii. Conform informațiilor preliminare, acești copii nu erau vaccinați împotriva rujeolei.

Patru copii dintr-o școală din Capitală, depistați cu rujeolă FOTO Arhivă
Patru copii dintr-o școală din Capitală, depistați cu rujeolă FOTO Arhivă

În contextul acestui incident, numărul cazurilor confirmate de rujeolă în România a atins cifra alarmantă de 2.000, determinând Ministerul Sănătății să declare epidemie națională.

Potrivit declarațiilor medicului Cristian Oancea pentru Digi24, rata scăzută de vaccinare, influențată de reticența față de vaccinurile anti-Covid, a contribuit la apariția acestui focar de rujeolă. Oancea subliniază importanța informării corecte a populației cu privire la beneficiile vaccinurilor, menționând că vaccinul împotriva rujeolei este unul dintre cele mai vechi și eficiente, având capacitatea de a salva vieți.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, avertizează că lipsa protecției prin vaccinare a generat o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în ultimele săptămâni. Marinescu subliniază că vaccinarea reprezintă un scut eficient împotriva bolii și reiterează importanța respectării regulilor de igienă, în special în perioada pre-eruptivă.

„Cei vaccinați au protecție, fără discuție. Discutăm despre vaccinare, vorbim de reguli de igienă, începând cu spălatul mâinilor cu apă și săpun. În felul acesta, lucrurile se pot ține sub control”, a explicat Marinescu, pentru sursa citată.

Ministerul Sănătății a emis, marți, o declarație oficială privind epidemia de rujeolă în țară, calificând creșterea numărului de cazuri ca fiind „îngrijorătoare”. În contextul acestei epidemii, Ministerul îndeamnă la vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni și la recuperarea celor nevaccinați sau cu scheme de vaccinare incomplete.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite