Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Mii de cazuri de pojar înregistrate în țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă (pojar), precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.

Rujeola este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință. FOTO Shutterstock
Rujeola este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință. FOTO Shutterstock

Declararea epidemiei face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

„În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis marți seara.

O boală infecțioasă care se transmite cu ușurință 

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, a mai precizat Ministerul.

„Rujeola există și produce complicații grave”

Amintim că, recent, medicul pediatrul Mihai Craiu a avertizat cu privire la riscurile rujeolei, una dintre bolile despre care unii părinți cred că „existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”.    

Medicul a atras atenția că „rujeola există și produce complicații grave, unele mortale”. 

„Organizația Mondială a Sănătății arată că au crescut cu 40% numărul global de decese prin rujeolă, anul trecut.  136.000 copii - peste o sută de mii!! - au murit în lume, de rujeolă, din cauza scăderii ratei de vaccinare la nivel mondial. Din cauza lipsei de acces sau lipsei vaccinului, din cauza pandemiei, din cauza emoțiilor sau a ezitării părinților. Nu știu cât au câștigat copiii nevaccinați dar știu că un număr enorm au murit”,  a avertizat dr. Mihai Craiu.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite