EXCLUSIV ONLINE Psihiatrul-şef de la Obregia: „Asociaţia Actorilor Profesionişti ar trebui să ceară o expertiză psihiatrică în cazul lui Iurie Darie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Rodica Năstase, medic şef la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia“ şi doctor în ştiinţe medicale, a vorbit despre cazul lui Iurie Darie din perspectivă psihiatrică într-un interviu acordat pentru adevarul.ro. Medicul îi sfătuieşte pe cunoscuţii şi colegii lui Iurie Darie să ia măsuri pentru ca demnitatea acestuia să fie protejată.

Psihologul Cristian Andrei: "Iurie Darie nu are discernământ!"

Ion Caramitru despre Iurie Darie: „O expertiză medicală nu poate cere decât cineva din familie!”

Reporter: Ce părere aveţi despre apariţia cuplului în ipostaze intime în fotografiile făcute publice?

Dr. Rodica Năstase: Cred că este un eveniment-şoc, atât apariţia pozelor cât şi ceea ce a urmat, declaraţiile lor şi prestanţa lor de la emisiunea Happy Hour. Părerea mea este că renumele, prestigiul şi demnitatea marelui actor sunt grav prejudiciate.


R.: Consideraţi, după o experienţă de 34 de ani în psihiatrie, că Iurie Darie are discernământ?

R.N.: Niciun pshiatru nu poate să pună diagnostic la televizor, în cazul de faţă este nevoie de să se urmeze anumiţi paşi. Un răspuns cert se poate da doar în cazul unei expertize medico-legală psihiatrice pentru stabilirea discernământului.


R.: Cum se poate face această expertiză?

R.N.: În cazul de faţă, dacă fiul marelui actor nu are nimic de spus şi  nu vrea să ia nicio măsură atunci Asociaţia Actorilor Profesionişti, din care face parte şi Iurie Darie, ar putea demara această acţiune pentru că are competenţa să apere demintatea unui coleg.


R.: Ce ar trebui, mai concret, să facă Asociaţia Actorilor Profesionişti?


R.N.: Mulţi titani ai scenei româneşti şi-au exprimat deja un punct de vedere asupra acestei situaţii, printre ei Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Tora Vasilescu, Rodica Bitănescu sau Ion Dichiseanu din care reiese că toţi îl iubesc pe Iurie Darie şi sunt revoltaţi de cele întâmplate. Unii chiar s-au exprimat direct punând în discuţie existenţa unei suferinţe psihice. Asociaţia Actorilor ar trebui să-şi ia un avocat şi prin intermediul acestuia să se adreseze Parchetului, cerând o expertiză medico-legală psihiatrică. Legea Sănătţii Mintale nr. 487 din 2002, art. 35, alin. 2, prevede această acţiune şi incriminează atingerea demnităţii umane cât şi manipularea unei persoane bolnave psihic.


R. : Credeţi că Iurie Darie a fost manipulat de soţia sa?


R.N.: Nu cred că soţia l-a manipulat cu bună-ştiinţă. Este posibil ca doamna Pandrea să nu înţeleagă exact manifestările unei tulburări psihice şi acest lucru nu i se poate imputa. Bătrâneţea vine şi cu boli. Nu trebuie să ne fie ruşine nici de boli şi nici de tratamente.


R.: Anca Pandrea a afirmat că cei care o blamează pe ea şi pe Iurie Darie din cauza acestor fotografii au o educaţie comunistă. Credeţi că din această cauză au fost criticaţi de ceilalţi actori?

R.N.: Etalarea în public a goliciunii şi a relaţiilor intime dintre un bărbat şi o femeie nu are legătură cu sistemul de politic. Cred că este vorba despre moralitate şi educaţie. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite