După un accident vascular cerebral, un bucureştean s-a născut a doua oară la 61 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Cucoş a suferit, în urmă cu un an, un accident vascular cerebral ( AVC) şi nu a mai putut vorbi. După două săptămâni de spitalizare a urmat o luptă dură pentru recuperare. Ca un copil, a învăţat să facă din nou bastonaşe, liniuţe şi să spună ce are pe suflet.

"Luni", "marţi", "mamă", "tată" sau "un pahar cu apă". Un accident vascular cerebral a şters colecţia aceasta de cuvinte din mintea lui Dan Cucoş, un inginer în vârstă de 61 de ani. Un om activ, obişnuit să aibă tot timpul o ocupaţie, se trezeşte într-o zi imobilizat la pat fără să mai poată scoate nici măcar un cuvânt. Totul a început într-o seară de toamnă. S-a întors acasă după o zi obişnuită de muncă, a luat masa cu soţia sa şi s-a aşezat în pat, la televizor. Oboseala şi-a spus imediat cuvântul, a adormit. La scurt timp s-a trezit să meargă la baie, a făcut câţiva paşi, moment în care totul s-a întunecat. "L-am găsit căzut, nu putea să vorbească, era întins cu o privire blocată, se chinuia să se ridice. Nu ştiam cum să procedez, eram disperată, îmi tremura mâna pe telefon", a povestit Dana, soţia inginerului. După două săptămâni de spitalizare s-a întoars acasă. Nimic nu mai era ca înainte. Din acel moment viaţa lui urma să se schimbe radical. Adio plimbări cu maşina, adio filme, adio citit. A urmat o perioadă grea în care el trebuia să înveţe să se readapteze social, la 61 de ani.

Terapie cu motanul Sică

În urma accidentului vascular cerebral ischemic, Dan nu mai putea să vorbească şi să spună dacă îl doare ceva sau dacă există lucruri care îi aduc bucurie. După accident, primele cuvinte ale bărbatului aufost surprinzătoare. "S-a aşezat pe canapea ca să se odihnească după drumul făcut de la spital. Nu putea să pronunţe nici măcar un cuvând, însă dintr-o dată îl aud: <<Sică, hai la tata!>>. Motanul l-a ajutat foarte mult, a fost o adevărată terapie. Doar asta putea spune, şi era coerent", a povestit soţia lui Dan.
Fără a se dezlipi de motan, inginerul începe recuperarea. Încă din spital a intrat în contact cu un logoped, Ştefania Budacu. Cu un program bine stabilit, bucureşteanul promite să muncească fără a se plânge. În prima fază face exerciţii fizice pentru a „reînvia" muşchii feţei. Apoi învaţă să scoată sunete, să le redea după logoped, învaţă să recunoască literele şi apoi să le spună. Pronunţă cu greu primele vocale, moment în care simte pentru prima dată că nu mai poate şi că vrea să renunţe. Nu i-a fost permis. Logopedul i-a promis că într-o zi va putea din nou să vorbească şi asta i-a dat putere să meargă mai departe. La vârsta de 61 de ani, a trebuit să înveţe să facă din nou bastonaşe şi liniuţe. Pe fişa medicală apărea „afazie mixtă", mai exact nu vorbea şi nu putea scrie sau citi.

Păzit de prieteni şi vecini

Odată cu accidentul vascular cerebral, Dan Cucoş a devenit dependent de cei din jur. Că era vorba de un prieten, de soţie sau de un vecin, în fiecare zi cineva trebuia să-l supravegheze. "Suntem foarte norocoşi. Am avut toţi prietenii alături, în fiecare zi veneau câte trei în vizită. Am făcut chiar o listă de vizitatori ca să nu se nimerească mai mulţi odată. Trebuia să fie tot timpul cineva cu el acasă", a povestit soţia inginerului.
După un an de terapie logopedică, starea bucureşteanului este foarte bună. S-a născut a doua oară la 61 de ani. A învăţat să vorbească şi să scrie din nou.

Se întâmplă pur şi simplu

Un logoped ştie, poate, cel mai bine ce înseamnă lupta asta chinuitoare cu vorbele. Sunt oameni care au trecut prin două facultăţi şi au ajuns acum, în urma unui accident vascular să nu mai poate spune nici măcar "mama". "Este emoţionant şi o responsabilitate enormă, deoarece ai în mâini viaţa si speranţele, cel putin ale unui om, dacă nu chiar ale unei familii", a spus logopedul Ştefania Budacu.
Pentru evitarea unui astfel de accident, Ştefania Budacu recomandă viaţa liniştită şi echilibrată, cu controale periodice şi amănunţite. "Foarte rar un accident vascular cerebral se anunţă. De cele mai multe ori se întâmplă pur şi simplu, şi este recomandat ca bolnavul să ajungă la spital în primele trei ore", a adăugat logopedul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite