Documentele arse la Facultatea de Litere aveau valoare istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhivele Naţionale Române (ANR)  afirmă că incendiul care a vut loc pe 22 ianuarie la Facultatea de Litere din Capitală a compromis iremediabil documente cu valoare istorică.

„Incendiul a compromis iremediabil documente importante cu valoare istorică. Printre acestea, dosare studenţeşti din perioada 1864-1948, cataloage din perioada 1963-1982, dar şi lucrări de licenţă elaborate între anii 2000 şi 2006“, susţin reprezentanţii ANR într-un comunicat de presă remis în această dimineaţă.

Măsurile luate de ANR, ignorate

De asemenea, în comunicat se mai precizează că în urma unui control de fond efectuat în anul 2005 de ANR, la sediul Universităţii Bucureşti au fost constatate grave deficienţe  privind condiţiile de păstrare a arhivei instituţiei. Arhivele Naţionale ale României au stabilit unele măsuri, printre care găsirea altui spaţiu pentru depozitarea arhivei, care au fost însă ignorate.

Reprezentanţii Arhivelor Naţionale Române au atenţionat că nerespectarea legii sau distrugerea documentelor cu valoare istorică implică răspunderea contravenţională, civilă sau penală. „Incendiul de la Facultatea de Litere, însoţit de distrugerea iremediabilă a unui fond documentar unic, se constituie, aşadar, într-un sever avertisment adresat tuturor creatorilor şi deţinătorilor de arhivă“, se mai precizează în comunicat.

Universitatea din Bucureşti a anunţat pagube de 2.000 de lei

Incendiul de la Facultatea de Litere din 22 ianuarie a distrus arhiva care conţinea diplome şi acte de studii, pagubele fiind estimate la aproximativ 2.000 de lei, a anunţat, atunci, Universitatea din Bucureşti. „Arhiva afectată de incendiu conţinea diplome şi acte de studii. Aceasta nu constituie o pierdere semnificativă deoarece arhiva va fi recuperată. Pagubele sunt estimate la 1.000-2.000 de lei“, se preciza într-un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite