De ce ar fi crescut prețurile pentru spațiile pe care fermierii le închiriază pentru piața de la Academia Militară
0O investigație publicată de „Primar de București” a prezentat modul o firmă privată ar câștiga bani de pe urma unei decizii a Primăriei Capitalei.
Concret, Primăria Generală a Capitalei ar fi acordat dreptul unei firme private să închirieze o parcare, la prețul de 5.400 de lei, aceasta câștigând apoi 110.000 de lei din subînchirieri, potrivit Primar de București. În această parcare, cunoscută de către bucureșteni ca piața de la Academia Militară pot să își deschidă tarabe și să vândă produsele pe care le aduc din propriile ferme. Unii dintre ei se plâng că acest lucru este acum imposibil, odată cu preluarea locației de către această firmă, deoarece nu își mai permit chiriile pentru a putea comercializa în continuare produsele lor acolo.
Situația a fost adusă în atenție de Dorin Iacob, candidat la Primăria Generală București din partea partidului Alternativa Dreaptă.
„Este o practică în unele direcții din Primăria Capitalei, de a da cuiva, care e organizator de târguri, cu preț foarte mic, și subînchiriază cu prețuri speculative. Sunt niște direcții acolo, care fac această chestiune, jegmănind pur și simplu micul antreprenor, în favoarea cuiva, deoarece nu municipalitatea încasează banii”, spune politicianul.
Realizatorii investigației prezintă cazul unui fermier, pe nume Maria, care deține o fermă de 6 hectare, (plantată cu trandafiri de dulceață și o livadă; având și 4000 de bibilici și rațe și o matcă de aproximativ 60 de scroafe de porc-mangaliță) și care încă din 2008 vine în Capitală pentru a comercializa produsele de la ea din fermă (ouă, brânză, carne de pur mangaliță, bibilici, găini etc), în fosta piață volantă, pe platoul de la Academia Militară.
Femeia spune ca din 2024, de când s-au făcut parcările, „nu mai are unde să-și desfășoare activitatea”.
Protagonista materialului susține că a mai fost evacuată și în 2023 de aceeași firmă care acum a preluat aceste parcări. De asemenea, femeia susține ca luna trecută ar fi primit o notificare conform căreia trebuie să achite societății care a închiriat parcarea 8000 de lei, pe trei weekenduri, în condițiile în care în trecut plătea suma de 3600 de lei la DITL- contractul pe o lună la piețele volante.
Femeia spune ca a avut în 2023 un contract valabil, încheiat cu administrația piețelor Sector 5, și a putut să-și desfășoare activitatea pe acel platou, în mod legal, până în luna februarie, când societatea a început să-i trimită mai multe notificări.
Nemulțumită de hotărâre, Maria susține că a făcut o sesizare către Primăria Capitalei, adresată edilului Nicușor Dan, și că a fost primită și în audiență, dar nu a primit nici un răspuns.
„Ar trebui ca aparatul Primăriei să îl (n.r. Nicușor Dan, actualul edil al Municipiului București) informeze corecte despre astfel de situații, ori o administrație corectă are și un sistem de contra-informații, care să te informeze pe tine, primarul general, referitor la astfel de practici incorecte. Și atunci, se prezumă că știi și ești de acord cu ele, lași ca cineva să speculeze referitor la spațiile Primăriei în interes personal”, a mai spus Dorel Iacob pentru „Adevărul”.
Cum se pot evita astfel de situații în Capitală
Potrivit lui Iacob, pentru a nu se mai ajunge la astfel de situații pe viitor, Primăria Generală București „ar trebui să facă o direcție specializată care să închirieze astfel de spații direct fiecărui comerciant în parte, și nu prin intermediari, cu condiția ca aceștia să îndeplinească anumite condiții”.
Dorel Iacob considera ca trebuie schimbată politica de a privi prioritățile: „Dacă iei prioritatea omul și necesitățile lui (trafic, apa caldă, educație) atunci ai găsi și prioritățile, dar filosofia administrației la noi este <<câți bani avem, care dintre proiecte le facem și cui încredințăm lucrarea >>. Desigur, Bucureștiul trebuie să aibe cu totul și cu totul altă față, traficul să scadă, astfel încât să fie ușurată viață noastră de zi cu zi. Nu este ușor să faci asta dar trebuie să țintești să faci asta, atfel încât în fiecate jumătate de an oamenii să simtă că ceva este mai bine pentru fiecare dintre ei”.