Daune de sute de mii de euro pentru grefiere şi IT-işti care lucrează în condiţii improprii: „De pantofi cu toc nici nu poate fi vorba”

0
0
Mai multe grefiere de la Tribunalul Vâlcea au obţinut daune morale de 17.000 de euro din cauza condiţiilor de lucru FOTO Arhivă
Mai multe grefiere de la Tribunalul Vâlcea au obţinut daune morale de 17.000 de euro din cauza condiţiilor de lucru FOTO Arhivă

Tribunalul Bucureşti a obligat Tribunalul Vâlcea şi Curtea de Apel Piteşti să plătească unui număr de 15 grefiere şi IT-işti de la Tribunalul Vâlcea daune morale de peste 250.000 de euro pentru condiţii improprii de muncă.

În procesul de la Tribunalul Bucureşti, grefierele şi IT-iştii din Vâlcea au cerut daune morale susţinând că „ îşi desfăşoară activitatea în condiţii total improprii, inumane, periculoase pentru sănătate şi înjositoare, nu numai pentru un grefier/specialist IT, ci şi pentru orice fiinţă umană, iar aceste condiţii le-au cauzat sau agravat afecţiuni ireversibile şi care le provoacă suferinţe permanente”.

„De pantofi cu toc nici nu poate fi vorba”

„Camerele au o suprafaţă mică, raportat la numărul de persoane, cu birouri lipite între ele şi culoare de acces de 0,30 m, numai pe o parte (împărţit cu colegul alăturat). Inevitabil, toţi sunt predispuşi la lovituri şi zgârieturi de fiecare dată când merg la imprimantă, dulapuri sau oriunde în afara spaţiului de lucru”, s-au mai plâns angajaţii. În cererea de chemare în judecată s-a mai arătat că spaţiile de depozitare a documentelor sunt insuficiente şi birourile inconfortabile.

„De asemenea, birourile sunt înţesate de tehnica electronică care generează radiaţii şi câmpuri electromagnetice si care prin funcţionare continuă sporesc tensiunea si gradul de disconfort, iar prelungitoarele şi cablurile de alimentare electrică sunt întinse peste tot. Nici nu se mai pune problema să poarte încălţăminte cu toc (cât de mic), întrucât majoritatea au avut accidente cu cablurile întinse peste tot, iar urcatul şi coborâtul scărilor cu braţele pline de dosare sau imprimante, scannere, în cazul specialiştilor IT ( chiar şi de zeci de ori pe zi) între parter (unde sunt sălile de şedinţă) şi etaj, le poate pune viaţa în pericol”, s-a mai arătat în cererea de chemare în judecată.

„Nu poate fi vorba de solemnitate”

Angajaţii Tribunalului Vâlcea au mai arătat că deşi sălile de şedinţă sunt la parter, unde sunt şi arhivele, iar toate birourile judecătorilor şi birourile acestora sunt la etaj (sau mezanin,) clădirea nu are lift şi nicio posibilitate de a căra dosarele, decât în braţe, de multe ori pe zi, provocându-le afecţiuni ireversibile ale coloanei vertebrale.

„Nu poate fi vorba de solemnitate, atunci când toţi grefierii şi specialiştii I.T. sunt nevoiţi să se încalţe şi să se îmbrace sport, sunt plini de praf, transpiraţi, epuizaţi de efortul fizic efectuat zilnic la temperaturi ridicate, deşi munca într-o asemenea instituţie nu ar trebui să presupună asemenea condiţii”, au mai reclamat grefierele şi IT-iştii.

Angajaţii au subliniat că „majoritatea reclamanţilor sunt femei, iar în Legea nr. 567/2004, lege respectată în momentul angajării fiecăruia dintre acestea nu există nicio prevedere legală în sensul ca personalul să aibă forţă în braţe, o anumită înălţime sau greutate, pentru a putea zilnic să transporte zeci de dosare (cu greutatea şi de 10 kg) pe scări sau între birouri şi prin spaţii foarte înguste”.

„La angajare nu se cere, conform legii, susţinerea unei probe sportive (forţă şi rezistenţă) cum este în alte domenii (jandarmerie, poliţie etc)”, au mai subliniat grefierele.

„Cantitatea de hârtie existentă, de asemenea, este prea mare, ceea ce conduce la creşterea cantităţii de particule de praf în aer, în plus, aceste documente pot conţine bacterii şi alte microorganisme care pot afecta sănătatea personalului din încăpere, din lipsa dulapurilor, dosarele sunt puse direct pe podea, se umplu de praf, se pot distruge documentele şi în momentul manipulării lor când se aplecă să ridice dosarele, poziţia fiind forţată, există riscul de a se produce afecţiuni musculo - scheletale, în special în, zona lombară”, este o altă nemulţumire.

De asemenea, reclamanţii au arătat că „clădirea nu dispune de un loc pentru luarea mesei, toţi fiind nevoiţi să mănânce chiar pe biroul de lucru, fapt ce îi expune la un risc crescut de îmbolnăvire cauzat de bacteriile, viruşii, microorganismele aflate pe birou sau în preajma acestuia (in special de la dosare), mai ales în contextul pandemiei Covid 19”.

Tribunalul Bucureşti a dispus plata unor daune morale de aproximativ 17.000 de euro (400 de euro luna) pentru 14 dintre reclamanţi şi 15.600 de euro pentru al 15-lea. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti. 

„Referitor la existenţa prejudiciului moral invocat în prezenta cauză, acesta se concretizează în suferinţele fizice şi psihice înregistrate de reclamanţi, aceştia îndeplinindu-şi îndatoririle profesionale o perioadă de timp considerabilă într-un mediu de lucru impropriu, în spaţii insuficiente, cu mobilier învechit neadecvat necesităţilor, expuşi unui risc real de electrocutare sau incendiilor din cauza cablurilor electrice desfăşurate pe podea dar şi riscului biologic prin infectarea cu microorganisme provenind de la dosarele amplasate direct pe podea ori de la grupurile sanitare precare, toate aceste împrejurări fiind apte să genereze sentimente de frustrare, disconfort fizic, psihic cu consecinţe în plan emoţional, afectiv, consecinţa firească fiind lezarea demnităţii umane şi profesionale a acestora”, se arată în sentinţa Tribunalului Vâlcea, care nu este definitivă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un fost procuror anchetat de DNA şi achitat de instanţă obţine daune morale pentru reţinere şi arestare nelegale. Ce sumă trebuie să îi plătească statul

Monetăria Statului îi cere daune morale unei foste angajate acuzate de comportament „rebel“ şi „neobedient“

Mai multe - București

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite